Soufiko- ratatouille från Ikaria

Egentligen skulle man kunna beskriva detta recept med endast två ingredienser: färska grönsaker efter säsong och olivolja. Därmed så ser detta recept lika olika ut beroende på vem man frågar. Basen är i alla fall att det ska vara grönsaker som finns för säsongen för att få de allra bästa smakerna. Här uppe i norr är det lite skralt med närodlade säsongsgrönsaker så jag bryter kanske mot det viktigaste i denna rätt.

Soufiko är en vegetarisk rätt som ofta tillagas på Ikaria som en del av en grundläggande hälsosam kost. En kost som får invånarna att leva längre och som får invånarna att vara friskare än på de flesta andra platser på jorden. Ikaria tillhör nämligen de blå zonerna på jorden. Vill du läsa mer om det så hittar du en artikel här: Ikaria- en av världens fem blå zoner (länk)

Ingredienser

6-8 port

2 potatisar
2 auberginer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
2 zucchinis
3 tomater
2 msk färsk oregano
2 tsk salt
1 dl olivolja

Tillagning

Skär alla grönsaker i bitar om 2-3 centimeter i storlek. Vitlöken och tomaterna hackas i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en rejäl gryta och strö över saltet. Häll över olivoljan och låt det koka i 20- 30 minuter tills potatisen är genomkokt. Rör om ett par gånger. Smaka av med eventuellt mer salt. Strö över hackad, färsk oregano och lite mer olivolja vid serveringen. Soufiko kan serveras både varm som kall, som ensamrätt eller som tillbehör.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen