Arakas- grekisk gryta med ärtor, potatis och morötter

Det här en vegetarisk gryta som funkar både som ensamrätt och som tillbehör till bland annat fisk. Ärtorna och löken gör den lite sötaktig och tillsammans med dillen ger den en riktigt fin smakkombination. Rätten kan heta lite olika beroende på om man bara har potatis eller om man även tillsätter morötter.

Du kan hitta flera variationer av denna traditionella grekiska maträtt, men jag skulle nog säga att den mest vanliga varianten är denna klassiska version med ärtor, potatis och morötter i en tomatsås.

För att få en riktigt krämig gryta är det viktigt att inte ha i för mycket vatten utan vattnet ska knappt täcka ingredienserna. Du kokar grytan utan lock för att reducera vätskan innan du tillsätter det sista av olivoljan tillsammans med ärtorna och dillen.

Servera gärna Arakas tillsammans med smulad fetaost.

Ingredienser

4 port

450 gr frysta ärtor
1 dl olivolja
1 gul lök
2 morötter
3 potatisar
400 gr hela tomater på burk
Vatten
1 msk tomatpuré
2 msk hackad dill
Salt & peppar

Tillagning

Hacka löken och fräs den mjuk i rikligt med olivolja. Skär potatis och morötter i grova bitar och stek det tillsammans med tomatpurén i löken i några minuter. Tillsätt burktomaterna och vatten så att det precis täcker potatis- och morotsblandningen. Låt det koka utan lock i cirka 15-20 minuter tills potatisen börjar bli mjuk. Tillsätt ärtorna, dillen resten av olivoljan och låt det koka upp. Koka grytan i några minuter så att ärtorna blir genomkokta. Smaka av med salt och peppar. Servera.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen