Tiganites- grekiska pannkakor (20 st)

Tiganites är grekiska pannkakor som nästintill friteras när de ska stekas. Vanligtvis serveras de med hackade valnötter, kanel och honung men du kan även gå loss på vilken topping du än föredrar som nutella, sylt eller bär.

Tiganites är är ägg- och mjölkfria pannkakor och tillagas med jäst till skillnad från till exempel amerikanska pannkakor där du istället använder bakpulver som jäsningsmedel.

Du kan steka pannkakorna i antingen olivolja eller i en mindre smakrik olja som solrosolja. Jag använder vanligtvis solrosolja när jag friterar eller som i det här fallet gör en mellanting mellan att fritera och att steka. Olivoljan kan ta viss smak som både kan berika en maträtt men också ta ett visst fokus från den.

Personligen föredrar jag att servera Tiganites med hackade valnötter blandade med kanel och ringla över en härlig grekisk honung. Det blir som allra godast tycker jag. Jag äter inte dessa som en frukostpannkaka utan snarare som ett fikabröd med en kopp starkt kaffe till. Godare än så kan det knappast bli.

Tiganites grekiska pannkakor

Ingredienser

(20 st)

5 dl vetemjöl
5 dl vatten
1 tsk torrjäst
2 tsk strösocker
¼ tsk salt
Oliv- eller solrosolja

Topping


Valnötter
Kanel
Honung

Tillagning

Börja med att blanda vetemjöl, torrjäst, socker och salt i en skål. Tillsätt därefter vattnet som ska vara lite varmare än fingervarmt för att aktivera torrjästen. Vispa smeten ordentligt för att få bort eventuella klumpar. Låt smeten jäsa övertäckt i cirka 30- 40 minuter på en varm plats. Smeten ska ha börjat bubbla lite innan du steker (friterar) pannkakorna.

Värm rikligt med olja i en tjockbottnad stekpanna. Det ska vara minst en centimeter med olja i stekpannan för att få till den lite mer friterade känslan på pannkakorna. När oljan är varm ta cirka 0,5 deciliter smet och klicka ner i stekpannan.

Stek inte fler än tre pannkakor åt gången annars tappar oljan för mycket i temperaturen. Stek i tre minuter på vardera sida eller tills du får en gyllenbrun färg.

OBS! Tänk på att ha ett lock i närheten av spisen i fall att oljan skulle fatta eld.

Lägg färdigstekta grekiska pannkakor på en tallrik klädd med hushållspapper som kan dra åt sig av överflödig olja. Servera pannkakorna varma med hackade valnötter, kanel och honung.

Dessa pannkakor påminner en hel del om Loukoumades men som till skillnad från dessa har mjölk i smeten och friteras som små runda minimunkar. Vill du prova att gör Loukoumades så hittar du receptet här: Recept på Loukoumades (länk)

Tiganites historia


Ett recept på Tiganites har kunnat härröras ända tillbaka till en mycket fascinerande skrift som heter “De alimentorum facultatibus” (Om livsmedels egenskaper) av den grekiske läkaren Galen. Det är dock oklart när skriften tillkom, men mycket av Galens verk tros ha uppkommit mellan år 207 e.Kr. och fram till hans död år 216 e.Kr.

I ”Om livsmedels egenskaper” finns det beskrivningar av ingredienser och anvisningar för vissa typer av rätter (inte så vanligt på den tiden). Anvisningarna är mer åt det vetenskapliga hållet snarare än ett officiellt recept men Galen ger en rad detaljer för att kunna återskapa olika rätter.

Ett av Galens mer beskrivande recept är just receptet för dessa grekiska pannkakor som var en populär frukostmat under den tiden han levde.

Tillagningen är förvånansvärt lik hur vi gör pannkakor idag, men Galen hade färre ingredienser i sitt “recept”. Han menade att allt du behöver för att göra Tiganites är mjöl, vatten, olja, salt och honung. Moderna recept tenderar numera att variera beroende på region och många tillsätter mjölk, olja, socker och/ eller jäst till smeten.

Informationen är hämtad från A Dollop of History (länk)

[acf_repeater field="lagg_till_fler_recept" sub_fields="namn_pa_recept,bild,beskrivning,portioner,ingredienser,tillagning,relaterad,namn_pa_relaterad_lank"]

%namn_pa_recept%

%beskrivning%

Ingredienser %portioner%

%ingredienser%

Tillagning

%tillagning%
[/acf_repeater]
Rulla till toppen