Loukoumades- små grekiska munkar

Loukoumades är små fluffiga munkar friterade till de blir alldeles gyllene och krispiga. Loukoumades serveras varma tillsammans med flytande honung och kanel garnerade med till exempel hackade valnötter eller rostade sesamfrön. Sött och brutalt gott! Loukoumades serveras även med chokladsås och/ eller vaniljglass. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

Loukoumades görs med en relativt lös smet, inte helt olik en våffelsmet, men har jäst i sig och har jäst i en timme innan tillagning. Eftersom smeten är tämligen lös är det svårt att forma fina, runda munkar men jag skulle tro att övning ger färdighet. Jag använder två stycken matskedar som jag för varje Loukoumades doppar i kallt vatten för att undvika att smeten fastnar på skedarna. Ta upp smet med den ena skeden och skrapa försiktigt ner smeten i frityroljan med hjälp av den andra skeden.

Se till att du använder en neutral matolja, som solrosolja eller majsolja, när du friterar. Jag tog hjälp av min stektermometer för att ha koll på temperaturen som jag valde till att hålla 160 grader. Använd en tjockbottnad kastrull med höga kanter så slipper du att oljan eventuellt stänker över kastrullkanten. Ha alltid locket nära till hands i fall oljan fattar eld så att du snabbt kan kväva elden.

Spara gärna oljan som går att använda fler gånger. Se till att sila av den när den har svalnat så slipper du små friterade bitar nästa gång du ska använda oljan.

Ingredienser

30 st

25 gr jäst (0,5 paket)
2 dl mjölk
3 msk olivolja
4 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 tsk salt
1 l solrosolja
Flytande honung
Kanel
(Valnötter)

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och olivolja till 37 grader och häll vätskan över jästen. Rör ut jästen ordentligt.

Blanda ner vetemjöl, strösocker och salt och rör ihop en jämn och fin smet.

Låt smeten jäsa i en timme. Har du svårt att hitta en varm och jämn temperatur, värm ugnen till 40 grader, stäng av och låt smeten jäsa i ugnen.

Värm oljan till 160 grader. Ta två vanliga matskedar och ställ i ett glas kallt vatten. Ta upp smet med den ena matskeden och skrapa försiktigt av smeten med den andra skeden ner i den varma oljan. Fritera inte fler än fyra, fem stycken åt gången då temperaturen på oljan sjunker när smeten läggs i.

När den sidan som är i oljan har fått en fin gyllenbrun färg, vänd försiktigt Loukoumadesen och fritera den andra sidan tills den har fått en lika fin gyllene färg. Ta upp Loukoumadesen med en hålslev (eller liknande verktyg) och lägg dem på ett fat med hushållspapper för att suga upp överflödig olja.

Du kan täcka över Loukoumadesen med folie så att de behåller värmen medan du friterar klart.

Strö över kanel och ringla över honung. Servera direkt och gärna tillsammans med en kula vaniljglass.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen