Koulouri- grekiska bagels med sesamfrön

Vi är säkert många som har strosat i Grekland och ätit på en klassisk grekisk bagel med sesamfrön. Oftast säljs det av kringvandrande som varje morgon fyller sin vagn med Koulouri. Jag köper nästan alltid Koulouri när jag tar en tidig färja från hamnen i Pireus och inte riktigt har hunnit blivit frukosthungrig.

För mig är denna enkla smak förknippat med många positiva minnen och varje gång jag sätter tänderna i en Koulouri så är jag tillbaka i myllret på väg ut i den grekiska övärlden.

Receptet är ursprungligen från Akis men jag har minskat på sockermängden. Här hittar du hans recept på Koulouri:
Akis Koulouri

Koulouri

Ingredienser

(10 st)

Deg

500 gr vetemjöl
2 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 tsk strösocker
3 dl vatten

Olivolja

Garnering

5 dl rumsvarmt vatten
2 tsk strösocker
200 gr sesamfrön

Tillagning

Starta med degen.

Blanda torrjäst, vetemjöl, salt och socker i en bunke. Tillsätt vatten lite varmare än rumstemperatur. Knåda samman ingredienserna till en elastisk deg. Ringa över lite olivolja. Däck degen med plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek (cirka 60 minuter).

Värm ugnen till 200 grader.

Ta fram två plåtar och täck dem med bakplåtspapper.

Häll upp 5 deciliter vatten i skål och tillsätt 2 teskedar socker. Rör om till sockret har löst sig. Häll upp sesamfrön i en djup tallrik. Lägg upp degen på ett oljat bakbord. Dela degen i 10 lika stora bitar (cirka 80 gram styck) och rulla ut lillfingertjocka ”korvar”.

Forma en ring genom att fäst ihop båda ändarna ordentligt. Doppa degringen i vattnet och därefter i sesamfröna. Lägg på plåten och grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.

När brödet har fått fin färg, ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett galler.

Rulla till toppen