Bröd med fetaost, öl och örter

Det här är ett riktigt smakrikt bröd med fetaost som nästan är som sin egen rätt. Senap, öl, fetaost och örter sätter smakerna och jag avnjuter detta bröd ljummet med ett glas gott till.
Receptet har sitt ursprung i Akis ”Greek feta cheese beer bread” men som vanligt gör jag vissa justeringar. Om du tycker att tillagningen verkar en aning rörig så kolla på Akis video så ser du hur du ska skära degen och placera den i formen.

Akis instruktioner

Bröd med fetaost

Ingredienser

(1 bröd)

Bröd med fetaost

400 gr vetemjöl
40 gr majsmjöl
1 pkt torrjäst (14 gr)
1,5 dl öl (rumsvarm)
2 msk strösocker
1 tsk salt
9 msk olivolja
2 ägg
250 gr fetaost
1 msk senap
Rosmarin
Timjan
Oregano
Peppar

Tillagning

Mät upp mjöl, majsmjöl, salt, socker & jäst i en skål. Blanda väl. Tillsätt öl, ägg & sex msk olivolja. Knåda degen i ca tio minuter. Låt degen jäsa övertäckt i en timme. Kavla ut degen så att den når ca 56 cm i diameter (i form av en rektangel). Blanda senap och tre msk olivolja. Pensla ut olivoljeblandningen på den utkavlade degen. Smula över fetaost och strö över önskad mängd örter. Strö över lite peppar.

Skär degen i sex remsor från långsida till långsida som du sedan placerar ovanpå varandra. För att kunna göra det får du liksom dra ihop varje remsa som ett dragspel och sedan dra ut det över nästa remsa. Fyllning som trillar av lägger du bara på igen. Dela sedan den nya remsan i åtta delar. Lägg delarna med kanten nedåt i en smord brödform.

Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

Värm ugnen till 200 grader.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Bakar du med termometer så ska brödets innertemperatur nå 95 grader för att vara färdigt.

Låt brödet svalna på galler under en duk. Njuta sedan av detta bröd med fetaost med ett glas vin eller en kall öl.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen