Grekisk efterrätt: Galatopita- grekisk mannagrynskaka

Galatopita, grekisk mannagrynskaka, påminner lite om en ostkaka i konsistensen, mjuk och len, men smakar förstås annorlunda. Galatopita ska serveras kylskåpskall och med flytande honung ringlad över den serverade biten. Om du vill ge Galatopitan en smak av citron kan du riva ner en matsked citronzest i smeten.

Ingredienser

1 liter standardmjölk 3%
2 dl mannagryn
2,5 dl strösocker
3 ägg + ägg att pensla med
2 tsk vaniljsocker
1 msk smör
Kanel och florsocker att pudra Galatopitan med
Honung till servering

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.

Häll 2,5 dl mjölk, mannagryn, socker, vaniljsocker i en skål. Knäck ner äggen och vispa smeten så att den blir ordentligt blandad. En handvisp går bra. Ställ åt sidan.

Ta en traktörpanna eller kastrull och värm resten av mjölken (7,5 dl) under omrörning. Ta av från spisen precis när det kokar upp. Rör försiktigt ner den varma mjölken i mannagrynssmeten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar. Häll över smeten i pannan/kastrullen och värm långsamt upp smeten under konstant omrörning i cirka tio minuter. När du närmar dig tio minuter börjar smeten bli riktigt tjock men låt den stå under omrörning i ett par minuter till tills smeten börjar koka. Ta smeten åt sidan och rör ner smöret. LÅt smeten svalna i fem minuter.

Olja en springform och häll ner smeten i formen. Vispa upp ett ägg och pensla kakan. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in den i kylskåpet. Galatopita smakar som bäst när den är kall. Pudra mannagrynskakan med kanel och florsocker innan servering. Servera med flytande honung.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen