Frappe- gör din egen frappe snabbt och enkelt- recept

En het sommardag i Grekland. En het sommardag i Grekland och en kall kaffe i handen. Livet är underbart. Var än du tittar så finns en frappe i någons hand, i en plastbägare med lock och sugrör.

Visste du att frappe uppfanns oavsiktligt av en Nescafe-representant vid namn Dimitris Vakondios vid den internationella mässan 1957 i Thessaloniki? På mässan introducerade Nestlé en ny chokladryck för barn som gjordes direkt i en shaker. Under en paus ville Dimitris ha sin vanliga Nescafé Classic men han kunde inte hitta något varmt vatten, så han blandade kaffe med kallt vatten i en shaker. Det tackar via Dimitris för.

Och det är faktiskt riktigt enkelt att göra en riktigt god frappe själv. I onsdags drog jag i mig tre stycke efter varandra och sprang sedan några varv runt huset. Testa själv.

En frappe serveras i regel utifrån tre olika nivåer av sötma:

Skétos (enkel)- två teskedar kaffe utan socker
Métrios (medium)- två teskedar kaffe med två teskedar socker
Glykós (söt)- två teskedar kaffe med fyra teskedar socker

Frappe grekiskt iskaffe

Ingredienser

(1 glas)

2 tsk snabbkaffe
1 tsk strösocker (kan ökas eller utelämnas beroende på hur söt frappe du önskar)
2 msk kallt vatten
3 isbitar
Vatten
Mjölk

Tillagning

Blanda kaffe, strösocker och två matskedar kallt vatten i en mixer eller en shaker (jag använder shaker). Har du en mjölkskummare kan även den användas. Om du använder en shaker, skaka ordentligt. Lägg isbitarna i ett glas, häll över det skummade kaffet och fyll på med vatten och mjölk efter önskad mängd. Mjölk kan utelämnas helt om du föredrar kaffe utan mjölk.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen