Frappe- gör din egen frappe snabbt och enkelt- recept

En het sommardag i Grekland. En het sommardag i Grekland och en kall kaffe i handen. Livet är underbart. Var än du tittar så finns en frappe i någons hand, i en plastbägare med lock och sugrör.

Visste du att frappe uppfanns oavsiktligt av en Nescafe-representant vid namn Dimitris Vakondios vid den internationella mässan 1957 i Thessaloniki? På mässan introducerade Nestlé en ny chokladryck för barn som gjordes direkt i en shaker. Under en paus ville Dimitris ha sin vanliga Nescafé Classic men han kunde inte hitta något varmt vatten, så han blandade kaffe med kallt vatten i en shaker. Det tackar via Dimitris för.

Och det är faktiskt riktigt enkelt att göra en riktigt god frappe själv. I onsdags drog jag i mig tre stycke efter varandra och sprang sedan några varv runt huset. Testa själv.

En frappe serveras i regel utifrån tre olika nivåer av sötma:

Skétos (enkel)- två teskedar kaffe utan socker
Métrios (medium)- två teskedar kaffe med två teskedar socker
Glykós (söt)- två teskedar kaffe med fyra teskedar socker

Ingredienser

(1 glas)

2 tsk snabbkaffe
1 tsk strösocker (kan ökas eller utelämnas beroende på hur söt frappe du önskar)
2 msk kallt vatten
3 isbitar
Vatten
Mjölk

Tillagning

Blanda kaffe, strösocker och två matskedar kallt vatten i en mixer eller en shaker (jag använder shaker). Har du en mjölkskummare kan även den användas. Om du använder en shaker, skaka ordentligt. Lägg isbitarna i ett glas, häll över det skummade kaffet och fyll på med vatten och mjölk efter önskad mängd. Mjölk kan utelämnas helt om du föredrar kaffe utan mjölk.

Rulla till toppen