Tsoureki- grekiskt påskbröd

Tsoureki är ett relativt sött bröd som passar utmärkt till en kopp starkt kaffe som bryter mot den sötaktiga citrussmaken. Brödet smaksätts med kryddorna Mastiha (Mastix) och Mahlab samt apelsinzest. Ofta dekoreras brödet med rött ägg som ska symbolisera Jesu blod och evigt liv.

Kryddorna kan vara lite knepiga att få tag på här hemma men Mastiha (kåda från trädet med samma namn som enbart växer på ön Chios) kan finnas på hälsokostbutiker och Mahlab hittar du i ofta i livsmedelsbutiker med en orientalisk inriktning. Jag har köpt med mig Mastiha-pulver från mina Greklandsresor och det finns i de flesta butiker som säljer grekiska produkter till turister och även på Atens flygplats.

Här kan du läsa mer om Tsourekis’s historia:greekreporter.com

Ingredienser

(1 bröd)

9 dl vetemjöl
3 dl mjölk
120 gr smör
2 dl strösocker
50 gr jäst
4 ägg (+ ägg för ev. dekoration)
1 apelsin (zest)
1 tsk Matsihapulver (Mastixpulver)
1 msk Mahlab
Mandelflarn

Tillagning

Kickstarta jäsningen med en liten mängd degvätska. Rör ut jästen med två dl fingervarm mjölk i en bunke. Rör ner 1,5 dl vetemjöl och 1 msk socker. Låt degvätskan jäsa i en övertäckt i 30 minuter.

Smält smöret. Tillsätt tre ägg och resten av sockret i degvätskan. Rör om ordentligt. Tillsätt resten av mjölet, mjölken, Matihapulvret, Mahlab, apelsinzest och det smälta smöret. Knåda degen eller kör den i en köksassistent i cirka tio minuter. Täck degen och låt den jäsa i en timme.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre lika stora delar. Rulla ut degbitarna till lika stora längder och fläta ihop dem. Lägg flätan på en bakplåtsklädd plåt, täck och låt jäsa i 45 minuter.

Värm ugnen till 175 grader. Om du vill dekorera brödet med ett rött ägg, koka och färga ett ägg som du trycker ner i brödet. Vispa upp ett ägg och pensla brödet, dekorera med mandelflarn. Grädda brödet i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Ha koll mot slutet så att det inte bränns.

Låt brödet svalna under bakduk, skiva upp och servera Tsoureki med en kopp starkt kaffe.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen