Baklava cheesecake

Baklava gott! Cheesecake gott! Baklava cheesecake jättegott! Det här är ett bakverk som kombinerar två av de godaste bakverken jag vet, baklava och cheesecake. Med en kopp starkt kaffe till är fulländningen total.

Som med alla cheesecakes som bakas i ugn så blir den som godast när den har fått stå i kylskåpet över natten. Har du inte tid att vänta tills dess så funkar det även bra efter någon timme i kylen.

Baklava Cheesecake

Ingredienser

(14 port)

Skalet

12 ark filodeg (250 gr)
175 gr smör
3,75 dl valnötskärnor
2,5 dl pistagenötter

Smeten

600 gr cream cheese
1,25 dl flytande honung
3 ägg
1 msk vaniljsocker
1 tsk citronsaft

Topping

2 dl vatten
1,75 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 citron (saften)
0,5 tsk rosenvatten
1,25 dl valnötskärnor
0,75 dl pistagenötter

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Ta fram en springform. Smält smöret i en kastrull.

Ta ett ark filodeg och lägg det med långsidan mot dig som om det vore en öppen bok. Pensla halva arket med smör och vik det på mitten som om du stängde boken. Pensla halva arket igen och vik det på mitten igen så att du får en decimeterbred remsa. Lägg den i springformen från mitten och ut. Upprepa tills springformen är täckt och pensla allt med smör. Täck formen med en fuktig kökshandduk.

Hacka nötterna fint, förslagsvis i en matberedare, tills du får en sandliknande konsistens. Tillsätt det smör som blev över från penslingen av filodegsarken. Häll nötmixen i formen och tryck till med en sked så att nötterna täcker hela botten.

Vispa cream cheese fluffigt med en elvisp i en stor skål. Vispa ner honungen samt vaniljsockret och tillsätt ett ägg i taget och vispa hela tiden tills du får en jämn smet. Rör ner citronsaften.

Häll smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Smeten ska ha stannat när du skakar försiktigt på formen. Ta ut cheesecaken och låt den svalna.

Blanda vatten, strösocker, vaniljsocker och citronsaft i en kastrull och koka upp. Låt sockerlagen koka i 15 minuter och låt den sedan svalna. Rör ner rosenvatten.

Hacka nötterna och blanda ner sockerlagen i en skål. All sockerlag kanske inte behövs utan det ska bli en smet av blandningen och inte en sås. Bred ut nötsmeten på cheesecaken och njut! Cheesecaken blir som godast om det får stå några timmar, gärna över natten.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen