2 juli 2024
Köttpaj från Kefalonia- Kefalonitiki Kreatopita
Huvudrätter
När jag var på Kefalonia för några veckor sedan åt jag en riktigt matig köttpaj som kort och gott kallades för Kefalonian Meat Pie eller Kefalonitiki Kreatopita och består bland annat av tre olika sorters kött, fetaost och färska kryddor.
Köttpajen kan serveras som en del av olika mezerätter eller serveras som en huvudrätt.
Som alltid med recept från Grekland finns det olika varianter av recept och det här receptet är ett av dem.
Ofta består köttblandningen av get, nöt och fläsk, men ibland ersätts get av lamm så som jag gjorde i det här receptet.
Hur stora bitar du skär upp köttet i är upp till dig men pajen håller ihop bättre ju mindre bitar du skär köttet i.
Servera köttpajen tillsammans med tzatziki eller en annan yoghurtsås och en grekisk sallad.
Köttpajen kan serveras som en del av olika mezerätter eller serveras som en huvudrätt.
Som alltid med recept från Grekland finns det olika varianter av recept och det här receptet är ett av dem.
Ofta består köttblandningen av get, nöt och fläsk, men ibland ersätts get av lamm så som jag gjorde i det här receptet.
Hur stora bitar du skär upp köttet i är upp till dig men pajen håller ihop bättre ju mindre bitar du skär köttet i.
Servera köttpajen tillsammans med tzatziki eller en annan yoghurtsås och en grekisk sallad.
Ingredienser (8 port)
300 gr lammkött500 gr nötkött
500 gr fläskkött
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
70 gr okokt ris
250 gr fetaost
2 ägg
0,6 dl rödvin
0,6 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 msk hackad färsk mejram
1 msk hackad färsk persilja
0,5 tsk kanel
Olivolja
Salt & peppar
1 förpackning filodeg
Tillagning
Börja med att rensa köttet och skär det i mindre bitar. Stek det i omgångar i olivolja tills det har blivit brynt och har fått en fin färg. Salta och peppra. Lägg över det stekta köttet i en skål.Hacka löken samt pressa vitlöken och stek mjuk i olivolja. Tillsätt riset, blanda om och stäng av plattan.
Hacka mejram och persilja.
Mät upp vinet och vattnet i en skål. Blanda ut tomatpurén i vin- och vattenblandningen och rör sedan ner de hackade kryddorna tillsammans med kanelen.
Smula fetaosten.
Vispa upp de två äggen med en gaffel i en tallrik.
Blanda ner allt i skålen med kött och ställ åt sidan.
Värm ugnen till 220 grader.
Olja en springform och lägg ner ett filodegsark, pensla med olja. Fortsätt sedan att varva med filodegsark och pensla varje ark med olivolja. Totalt sju stycken.
Lägg sedan i köttblandningen och lägg sedan över totalt fem filodegsark som lock. Pensla varje ark med olivolja. Rulla sedan in kanterna och tryck försiktigt ner kanten längs insidan på springformen och avsluta med att pensla ovansidan med olivolja.
Ställ in i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 180 grader. Grädda i cirka en timme.
Läs mer: Potatis- och zucchinipaj