Pizza med Kalamataoliver, rödlök och fetaost

När det kommer till “svarta” oliver är det helt klart Kalamataoliver som är mina absoluta favoriter. Dessa är om något en självklar anledning till att åka till Kalamata för att avnjuta dem på plats i olika varianter.

Här hemma är Kalamataoliver den självklara oliven i en grekisk sallad och som snacksoliv tillsammans med de gröna, matiga oliverna från Halkidiki.

Vill du veta mer om Kalamataoliver kan du läsa mer nedan.

I det här pizzareceptet har jag låtit oliver från Kalamata vara huvudingrediensen i fyllningen på en pizza med biroller av rödlök, fetaost och oregano. Jag använder inte tomatsås som grund på pizzan utan har valt att göra den “bianco” med crème fraiche smaksatt med vitlök.

Pizza med Kalamataoliver

Ingredienser

(2-4 pizzor)

Pizzadeg

(två stora eller fyra små pizzor)
25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning


2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
Kalamataoliver
1 rödlök
150 gr fetaost
Oregano
Salt

Tillagning

Börja med att göra pizzadegen.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten (använder du torrjäst ska den blandas ner i mjölet och vattnet ska vara lite varmare än fingervarmt). Tillsätt därefter olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten och för att få degen riktigt elastisk.

Jäs degen övertäckt i cirka en timme.

När degen börjar närma sig färdigjäst kan du förbereda de övriga ingredienserna. Värm ugnen till 225 grader. Blanda crème fraiche med en pressad vitlöksklyfta och salta efter smak. Dela Kalamataoliver i den mängd du önskar ha på din pizza. Dela rödlöken på mitten och skiva den i tunna skivor. Smula fetaosten.

När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på crème fraiche och fördela övriga ingredienser på pizzorna. Avsluta med smulad fetaost och torkad oregano. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 15- 20 minuter.

Ha hela tiden koll så att de inte bränns vid och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg.

Kalamataoliver

Det finns runt 60 olika sorters oliver där de olika sorterna inte bara skiljer sig i storlek, färg och form, utan också i karaktär och därmed i smak. Kalamataoliver har en rik, lätt fruktig smak jämfört med andra oliver som till skillnad mot Kalamataoliver har skördats i ett mer omoget tillstånd. Det finns ofta ytterligare lager av olika smaker, men dessa varierar beroende på vilken saltlake de är inlagda i. Det kan vara smak av rödvin, apelsin eller olika örter beroende på vilka ingredienser som används i inläggningen.

Ofta skördas som sagt olika olivsorter gröna, men Kalamataoliver måste vara kvar på trädet tills de mognar och får sin karaktäristiska färg. De skördas från mitten av oktober och ibland ända till januari (beroende på var odlingen ligger) då de har mognat och har fått sin djupa, mörka, lila-aktiga färg.

Mörka oliver anses ofta vara ett av de mest hälsosamma livsmedel i världen vilket beror på att de innehåller höga halter av natrium, hälsosamma fetter och är fulla av naturliga antioxidanter. Kalamataoliver innehåller dessutom ett antal hälsofrämjande vitaminer och mineraler och är särskilt rika på järn och vitamin A.

Kalamataoliver passar utmärkt till olika sallader, i pastarätter eller som här ovan på en pizza. Personligen tycker jag att de även står sig helt själva som ett snack tillsammans med en bit fetaost och ett torrt, inte alltför kraftigt, rött vin.

Kalamataoliver har skyddad ursprungsbeteckning och det är endast oliver från regionen Messenien i södra Peloponnesos, där Kalamata är provinshuvudstad, som får denna benämning.

Läs mer: Kalamata olives: The healthiest in the world!(länk)

Läs mer: Weekend i Kalamata- förslag på tio sevärdheter (länk)

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen