Bröd i långpanna

Ja, när till och med brödbaket skriker Grekland, då kan man fundera på om det inte börjar bli dags att åka till det förlovade landet. Som jag längtar!

Det här är enbart ett kul sätt att baka matbrödet på och du kan i princip ta ditt vanliga brödrecept, forma det som den grekiska flaggan och baka det i långpanna. Jag höftar när det gäller mjölet men jag uppskattar att jag använde cirka 19 deciliter.

Ingredienser

(1 bröd)

19 dl vetemjöl
7 dl vatten
50 gr jäst
1 msk salt
2 msk olivolja

Vallmofrön
Mjöl
Olivolja.

Tillagning

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen tillsammans med olivolja. Tillsätt salt och nästan allt vetemjöl. Här är det viktigt att prova sig fram med vetemjölet så att degen blir lagom fast. Degens ska släppa från bunkens kanter men gärna vara lite kletig. Knåda degen i cirka tio minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

För att göra den grekiska flaggan, dela degen i nio lika stora delar. Jag använder köksvågen för bästa resultat. Rulla varje del lika lång som plåtens långsida. Lägg fyra rullar tätt längs plåtens långsida. Rulla ut de fem resterande degbitarna på bordet och lägg dem intill varandra. Måtta ut en tredjedel och skär av dem. Skapa korset genom att arbeta om de avskurna delarna som korset i den grekiska flaggan. Lägg ner degbitarna på plåten. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader när jäsningen börjar närma sig 30 minuter.

Pensla degen med olivolja och strö över vallmofrön på de delar som ska vara blå i den grekiska flaggan. Strö över lite vetemjöl på resterande delar.

Grädda brödet i cirka 20-25 minuter eller tills det har fått lagom färg i mitten av ugnen.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen