2 juli 2024

Bougatsa- grekisk filodegspaj med krämig fyllning

Bakverk
Bougatsa är en mjuk och krämig paj med ett frasigt filodegstäcke. Bougatsa äts ofta till frukost i Grekland men passar minst lika bra till eftermiddagskaffet. Själva fyllningen är söt med en smak av vanilj medan filodegstäcket är krispigt och lite salt tack vare smöret.

Ingredienser

1 liter standardmjölk 3%
2 dl mannagryn
2,5 dl strösocker
3 ägg
3 tsk vaniljsocker
1msk smör

150 gr smör
250 gr filodeg (11-12 ark)

Kanel och florsocker att pudra med
Honung till servering

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Häll 2,5 dl mjölk, mannagryn, socker, vaniljsocker i en skål. Knäck ner äggen och vispa smeten så att den blir ordentligt blandad. En handvisp går bra. Ställ åt sidan.

Ta en traktörpanna eller kastrull och värm resten av mjölken (7,5 dl) under omrörning. Ta av från spisen precis när det kokar upp. Rör försiktigt ner den varma mjölken i mannagrynssmeten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar. Häll över smeten i pannan/kastrullen och värm långsamt upp smeten under konstant omrörning i cirka tio minuter. När du närmar dig tio minuter börjar smeten bli riktigt tjock men låt den stå under omrörning i ett par minuter till tills smeten börjar koka. Ta smeten åt sidan och rör ner 1 msk smör. Låt smeten svalna i fem minuter. OBS! Lägg ett lock på för att hålla smeten mjuk.

Smält smöret. Pensla en ugnsform som är cirka 20 x 30 centimeter med smärlt smör. Lägg ner ett ark filodeg och pensla det med smör. Upprepa proceduren med totalt sex stycken filodegsark. Häll ner mannagrynssmeten och jämna till den. Lägg på ett ark filodeg och pensla med smör. Upprepa proceduren med totalt sex stycken filodegsark. Pensla det översta arket rikligt med smör och vik ner kanterna runt bougatsan.

Skär pajen i tolv stycken rutor och gädda bougatsan i mitten av ugnen i 35 minuter tills den har fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut bougatsan ur ugnen och låt den svalna lite. Den kan serveras både varm och kall (jag föredrar ljummen). Vid servering pudra med florsocker och kanel, ringla över honung.