2 juli 2024

Grekiska julkakor och annat gott

Bakverk
Det är Lucia och mörkret ligger tungt där ute. Jag julpyntar och drömmer samtidigt om Grekland. Hur blir det nästa år? När kan jag resa igen? Jag fångar de få halmstrån jag känner till och gömmer grekiska smaker i diverse bakverk och låter enstaka jullåtar på grekiska ljuda i högtalaren. Men det gör ingenting att det bara är några få halmstrån, för det lilla kan också vara det stora. Ett fåtal aromer och några melodier får mig ändå till stora omfångsrika drömmar om Grekland, om resor både från dåtiden och om vad som väntar.

Jag älskar att låta tankarna dansa iväg mot mitt favoritland söderut och att låta fantasin göra piruetter till alla möjligheter som finns. Gärna med tänderna i en chokladboll med smak av Metaxa eller en havrebar med grekisk yoghurt eller en bit mjuk pepparkaka med fetaostglasyr. Eller varför inte klassiska grekiska julkakor som Kourabiedes och Melomakarona? Därtill klassisk julmusik men på det ljuva språket grekiska skapar ett ljus i den mörkaste årstiden och bringar en längtan mot nya möten, sommar och värme.

Ingredienser (cirka 45 st)

100 gr florsocker
2 tsk vaniljsocker
400 gr rumsvarmt smör
2 äggulor
1 ägg
0,5 dl Metaxa
10 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker att pudra kakorna med

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Börja med att blanda florsocker och vaniljsocker i en mixer. Tärna ner smöret och kör tills blandningen har fått en luftig konsistens. Blanda ner äggulorna, ägget och Metaxan. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner mjölblandningen under omrörning. Degen ska bli fast och smidig. Forma degen till ovala kakor och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Låt kakorna svalna på ett galler. Spraya kakorna med lite vatten och doppade dem i florsocker. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.