Grekisk Halva med choklad och hasselnötter

Tänk att det tog drygt 40 år innan jag upptäckte mannagrynets underbara värld! Numera finns alltid ett paket mannagryn hemma i skåpet. Mest för att kunna tillaga några av mina favoriter när det kommer till grekiska desserter. Halva är en av dem och jag har tidigare lagat en mer neutral Halva.

Det här receptet ger Halvan en mäktig chokladsmak med hackade hasselnötter som bryter den rätt intensiva sötman.

Ingredienser

Mannagrynsmet

1,5 dl olivolja
3 dl mannagryn
1 dl hackade hasselnötter
2,5 msk kakao

Sockerlag

4,5 dl socker
6 dl vatten
1 tsk kanel

Tillagning

Börja med sockerlagen. Blanda socker och kanel, tillsätt vattnet. Koka upp och låt småkoka tills sockerlagen får en lite tjockare konsistens i cirka 8-10 minuter. Ställ sockerlagen åt sidan.

Hacka hasselnötterna. Värm olivoljan i en kastrull. Tillsätt mannagrynen lite i taget under omrörning. När smeten börjar bubbla kan du dra ner på värmen men fortsätt att röra tills smeten börjar ändra färg till en mer gyllenbrun färg. Det tar drygt tio minuter men var försiktigt så att inte smeten får en allt för mörk färg för då får halvan en mer bitter smak. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt hasselnötter och kakao. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör om i en minut. Tillsätt sedan sockerlagen under omrörning och låt den småkoka tills den blir tjock och släpper från kanterna lätt. Rör hela tiden. Ställ kastrullen åt sidan och låt smeten vila under en handduk i cirka tio minuter.

Ta en valfri form och klä den med bakplåtspapper. Lägg över halvasmeten och platta till den. Låt halvan vila i kylskåp i minst 1,5 timmar, gärna över natten. Servera med glass, grädde eller grekisk yoghurt.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen