inspiration

4 grekiska grytor

Grekiska grytor som förgyller tillvaron nu när dagarna så sakteliga börjar bli kortare. Även om det är augusti och högsommar kan jag inte låta bli att känna höstvibbarna med regent som öser ner dag efter dag. Och med hösten kommer alla mustiga grytor som får stå och puttra och gosa till sig på spisen för att sedan avnjutas med goda tillbehör.

Det har blivit några grekiska grytor genom åren och vissa gör jag enligt traditionella recept med andra har jag lagat med en grekisk touch.

Här har jag samlat fyra olika grekiska grytor att tillaga för dig som cokså börjar känna att det är dags för de där mustiga och smakrika grytorna.

Grekiska grytor

Lammgryta med pumpa och fetaost

Grekiska grytor lammgryta
Lammgryta med pumpa och fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en riktigt god lammgryta med pumpa att njuta av nu när dagarna bli kortare, färgen på trädens löv rikare och regnet strilar ner. Det känns lite höstaktigt att laga mat med pumpa tycker jag. Jag serverade lammgrytan med smulad fetaost och ett gott bröd till. Skulle du vilja ha ytterligare ett tillbehör passar pasta alldeles utmärkt till.

Läs mer: Recept på lammgryta med pumpa och fetaost (länk)

Kött i citronsås

Grekiska grytor kött i citronsås
Kött i citronsås. (Foto: Markus Olsson)

Jag har alltid gillat kombinationen fläskkött och citron så vad kan inte bli bättre än en frikasse med just fläskkött och citron? Jag har även tillsatt stjälkselleri som är en av mina favoritgrönsaker. Om du vill, kan du till exempel byta ut det mot morot.

Läs mer: Recept på kött i citronsås (länk)

Klassisk grekisk Stifado

Grekiska grytor Stifado
Stifado. (foto: Markus Olsson)

Stifado är en av de klassiska grekiska rätter som de flesta av oss som reser till Grekland någon gång har ätit när vi har varit där. Även om många grekiska rätter har variationer så är min erfarenhet av en Stifado att den är ungefär likadan i smaken oavsett var du än äter den. Tydliga smaker av tomat och kanel är Stifadons karaktär.

Läs mer: Recept på Stifado (länk)

Spentzofai- grekisk korv- och paprikagryta

Grekiska grytor Spentzofai
Spentzofai. (Foto: Markus Olsson)

Spentzofai (Spetzofai) är en grekisk korv- och paprikagryta med en uns av hetta som med fördel serveras med fetaost och en bit bröd. Det finns som så ofta en rad olika varianter av recept på Spentzofai, men grunden i alla varianter är korv och paprika. I flera recept tillsätter man till exempel inte färsk oregano så som jag gör men jag tycker att det ger rätten lite mer karaktär.

Läs mer: Recept på Spentzofai (länk)

Läs mer: Akis grekiska recept (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen