Spentzofai- grekisk korv- och paprikagryta

Spentzofai (Spetzofai) är en grekisk korv- och paprikagryta med en uns av hetta som med fördel serveras med fetaost och en bit bröd. Det finns som så ofta en rad olika varianter av recept på Spentzofai, men grunden i alla varianter är korv och paprika. I flera recept tillsätter man till exempel inte färsk oregano så som jag gör men jag tycker att det ger rätten lite mer karaktär.

Om du inte har möjlighet att få tag på riktigt grekiska lantkorv så köp en korv med hög kötthalt och kanske till och med med lite kryddning. En grekisk lantkorv har mycket smak och har ett tydligt tuggmotstånd.

Jag blandar både vanliga paprikor, röd, grön och gul, med spetsparikor. Hittar du den typiska grekiska paprikan Florina ska du givetvis ta med den i Spentzofai.

Här kan du läsa mer om grekiska livsmedel: Ambrosia Magazine

Spentzofai grekisk korv och paprikagryta

Ingredienser

(6 port)

500 gr grekisk lantkorv (alt. annan korv med hög kötthalt)
6 paprikor av olika färg och sort
800 gr tomater
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 nypa chiliflakes
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1 msk honung
2 msk hackad färsk oregano (valfritt)
Salt & vitpeppar
Olivolja

Tillagning

Skiva korven i mynt och stek dem i olivolja tills de får en fin stekyta.

Skär lök och paprika i grova bitar och lägg ner i stekpannan och stek tills paprikan börjar mjukna.

Tillsätt chiliflakes, tomatpurén och pressa ner vitlöken. Stek ihop det i ett par minuter.

Tillsätt vinet och låt den koka ner ordentligt.

Hacka tomaterna och tillsätt dem i korv- och paprikablandningen. Rör ner honung och smaksätt med salt och vitpeppar.

Hacka den färska oreganon och rör ner i grytan och låt grytan koka ihop i cirka 15 minuter.

Servera Spentzofai med en bit bröd och fetaost.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen