2 juli 2024

Lammgryta med pumpa och tomat

Grytor
Jag har en rad kokböcker med grekiska recept hemma. Några av dem med tunna pärmar och dålig limning där sidor har börjat lossna från ryggen. Ni vet, sådana där kokböcker som finns i varje souvenirbutik i Grekland. Kokböcker som inte sällan har en del att önska när det kommer till översättningen.

En av dessa kokböcker heter “Inbjudan till det grekiska bordet” och jag tror faktiskt inte ett enda ord är rättstavat eller rimligt översatt. Det hela gör en lammgryta lite mer spännande och idag gav jag mig alltså på en lammgryta med pumpa där man “klippar” lök och kött, där får (lamm) skrivs ut som “fär”. Rubriker som borde heta “Pastarätter” har översatts till “Pastor” (det ger i och för sig kokboken en touch av religiositet) och om du har ett jaktbyte kan du även guidas rätt i innehållsförteckningen..

Oavsett vad så fastnade jag för en lammgryta med pumpa nu när dagarna bli kortare, färgen på trädens löv rikare och luften klart kyligare. Det känns lite höstaktigt att laga mat med pumpa tycker jag. Jag serverade lammgrytan med smulad fetaost och ett gott bröd till. Skulle du vilja ha ytterligare ett tillbehör passar pasta alldeles utmärkt till.

Ingredienser (4 port)

ca 650 gr grytbitar av lamm
1 butternutpumpa
400 gr krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
0,5 tsk spiskummin
2 msk rosmarin
Salt & peppar
Olivolja
Ev. vatten

Fetaost till garnering

Tillagning

Putsa köttet och bryn det i olivolja i en gryta. Hacka löken samt pressa vitlöken och stek tillsammans med köttet tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, vin, rosmarin och spiskummin och låt lammgrytan koka i 40 minuter.

Skär pumpan i drygt centimeterstora tärningar och lägg ner i lammgrytan. Fyll eventuellt på med vatten så att vätskan precis når över ingredienserna. Låt lammgrytan koka i cirka 30 minuter eller tills pumpan har blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar. Servera med smulad fetaost och ett gott bröd till.