inspiration

Vandra i Grekland

En av mina favoritaktiviteter är att vandra i Grekland, att dra på mig mina kängor och ge mig ut på vandring, att få ströva på smala upptrampade stigar, märkta leder och dammiga grusvägar där mina fotavtryck aldrig tidigare har stämplat den ockragula jorden. Det finns något starkt och något grundläggande i att låta kroppen jobba för att ta sig från en plats till en annan, att låta sinnena ta in de mest primära intrycken och att låta djupa andetag fylla lungorna med timjandoftande syre.

Det första jag gör när jag kommer fram till en ny plats är att investera i en karta där vandringslederna är märkta eller där de gamla åsnestigarna visar det forna logistiska nätverket. Jag breder ut kartan på det svala stenlagda golvet, slår upp ett glas vin och studerar strecken och punkterna som markerar mina möjligheter. Vilka vägar skapar en rundtur? Hur hög är stigningen? Leder markeringarna till en by eller till en avlägsen strand? 

Ofta gör jag missbedömningar i tid och kraft det tar att ta sig från punkt A till punkt B och vandringen tar nya vägar för att kunna knytas ihop. Men det gör ingenting för jag är där, jag ser, jag känner och jag möter underbara miljöer som jag aldrig hade kunnat tro existerar. Ofta når jag fram till mitt mål. Det kanske är just den där helt magiskt vackra och enskilda stranden där jag spenderar ett par timmar för att samla kraft och för att tumla runt i det blå Medelhavet innan jag återvänder till mitt boende. Det är helt galet magiskt att vandra i Grekland helt enkelt!

Vandra i Grekland

Vandra i Grekland Syros
Vandringsleden från Kini mot Delfini Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

En av mina favoriter när det kommer till att vandra i Grekland är den timmeslånga vandringen nordost från den pittoreska byn Kini på Syros. Här leder den smala stigen längs bergets sluttning vid kusten först fram till klapperstenstranden Delfini Beach för att sedan styra rakt över bergskammen och ner till Varvarousa Beach. Det är verkligen som att komma till ”the perfect beach” långt borta från verklighet och kommers. Den dagen jag kom dit var jag, förutom en liten fågel, helt ensam på den vita stranden. De enda ljuden var vattnets stilla skvalpande och vinden svaga sus i växtligheten på sluttningarna intill mig. Det blev ett tillfälle för återhämtning och eftertanke, helt enkelt en underbar dag i Grekland. 

Varvarousa Beach Syros
Varvarousa Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)
Öluffa i Kykladerna Sifnos
Vy över Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

En annan vandring som jag verkligen är förtjust i utgår från hamnbyn Kamares på Sifnos där vandringsled 6A startar i kraftig lutning precis bakom byn. Tack vare bergets kraftiga slagsida tar du snabbt höjd och du får njuta av en helt fantastisk utblick över Kamares. Vandringsleden delar på sig upp på berget och du kan ta sikte mot huvudbyn Apollonia och Panaghia Toso Nero. Eller varför inte bara stanna upp och njuta av en god matsäck upp på bergskammen innan du vandrar nedåt igen?

Vy Sikinos
Vy på Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Sikinos är en annan ö där vandringen är utöver det vanliga när det kommer till att vandra i Grekland. Det finns sju uppmärkta vandringsleder på Sikinos som ger dig storartade möjligheter att upptäcka hela ön, från kust till byar och minnesmärken. Det är smidigast att starta vandringsturerna upp i Chorio (de flesta startar vid den gamla grundskolan) men om du bor nere i Alopronia kan du gå led nummer tre upp till Chorio för att sedan fortsätta på någon av de andra vandringslederna. 

Episkopi Sikinos
Episkopi, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Jag har bland annat vandrat till Episkopi, en gammal begravningskammare som byggdes på 200-talet efter Kristus och som på 500-talet efter Kristus istället började användas som ett kristet kapell. Jag tycker att Episkopi är Sikinos största raritet och väl värd ett besök. Under 1650-talet genomgick Episkopi en ombyggnation och fick sin bysantinska kupol samt sitt klocktorn och fram till 1950 användes byggnaden som en kyrka för att sedan dess stå övergiven.

Läs mer: Vandringsleder på Sikinos (länk)

Zas Naxos
Berget Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Naxos är en annan ö som är klockren när det gäller att vandra i Grekland. Att vandra på Naxos är smidigt. Det finns både bra kartor, böcker som beskriver lederna samt att de flesta stråken är markerade med skyltar och färger. Jag har bland annat erövrat berget Zas (Zeus) och njutit av utsikten från Kykladernas högst topp, 1004 meter över havet. 

Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns två leder upp på berget Zas, man kan kort och gott säga den västra och den östra leden. Jag valde den västra leden både för upp- och nedgång och den är snäppet brantare än den östra leden men fortfarande relativt lättvandrad. Den västra leden bjuder även på möjligheten att besöka Zas grotta som ligger cirka 20 minuters vandring från startpunkten. 

Läs mer: Vandring på Naxos- berget Zas (länk)

Zakros Gorge View Crete
Zakrosravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Att inte nämna Kreta i samband med att vandra i Grekland vore i princip ett generalfel. Jag har hittills vandrat i tre olika raviner i detta vandringsmecka; Zakrosravinen, Richtisravinen och Samariaravinen. Att vandra i en ravinen är näst intill motsatsen till vad jag brukar göra på andra öar, dvs vandra uppåt på ett berg. En ravin startar i regel högt upp men omsluts av bergsväggar och leder ner mot det öppna blå Medelhavet. Eller tvärtom om du startar nere vid havets brus.

Richtisravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Om du vill läsa mer om dessa raviner på Kreta kan du läsa mer här: Att vandra på Kreta (länk)

Att vandra i Grekland är en fantastisk möjlighet att upptäcka Grekland på, långt bortom charterkomplex och den organiserade verksamheten. Att vandra är ett utmärkt sätt att hitta det unika Grekland och har du möjlighet till det, investera i en karta, knyt skosnörena, packa matsäcken och ge dig iväg! Grekland är så mycket mer än vad du kanske först tror.

Här kan du läsa om aktuella inreseregler till Grekland: Inreseregler (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen