inspiration

Vandra i Grekland: Sikinos

Det är ett par år sedan jag var på Sikinos nu och som med de allra flesta öarna i Grekland så är min längtan tillbaka enorm. Sikinos är en liten ö i Kykladerna, mellan Ios och Folegandros, och lockar till sig betydligt färre besökare än sina grannöar. Varför vet jag egentligen inte med Sikinos bjuder på ett lugn, en vänlighet, en riktigt fin strand i hamnbyn och charmiga gamla byar. För att inte tala om den välstrukturerade vandringen som tar dig runt om på ön.

Vy Sikinos
Vy på Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns sju uppmärkta vandringsleder på Sikinos som ger dig goda möjligheter att upptäcka hela ön, från kust till byar och minnesmärken. Det är enklast att starta vandringsturerna upp i Chorio (de flesta startar vid den gamla grundskolan) men om du bor nere i Alopronia kan du gå led nummer tre upp till Chorio för att sedan fortsätta på någon av de andra vandringslederna. Nedan beskrivs de olika lederna fritt översatt från Sikinos egen information.

Tiden det tar att vandra dessa leder varierar beronde på din fysik och vissa tar inte så lång tid som det beskrivs i Sikinos information.

Led 1: Chorio- Stamatini- Episkopi- källan Manalis- St. Panteleimon- Alopronia

Led nummer ett startar vid den gamla grundskolan och går upp för de vitmålade trapporna mot den bysantinska kyrkan St. Basil med sina tre kupoler. Uppe på bergets högst punkt ligger kapellet St. Paraskevi där du med fördel kan beskåda solnedgången.

När du kommer fram till Stamatini möts du av gamla bondehus där en stig ner till vänster leder dig tillbaka till Chorio. Du ska dock fortsätta framåt. Lite längre fram delar sig leden till höger och till vänster där den högra leden går till Episkopi. Leden är delvis upptrampad, delvis asfalterad då den går via en av vägarna på ön. Du passerar den bysantinska kyrkan Ag. George och gamla vingårdar.

Episkopi Sikinos
Episkopi, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Episkopi är en gammal begravningskammare som byggdes på 200-talet efter Kristus på platsen där ett tempel tidigare har stått. Kvar i fasaden finns två stycken doriska kolonner. På 500-talet efter Kristus började Episkopi istället användas som ett kristet kapell. Under 1650-talet genomgick Episkopi en ombyggnation och fick sin bysantinska kupol samt sitt klocktorn och fram till 1950 användes byggnaden som en kyrka. Intill Episkoipi ligger även det bysantinska kapellet Ag. Anna.

Kapell, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Leden fortsätter från Episkopi på den asfalterade vägen mot källan Manilis förbi stora stentråg och bikupor. När du korsar leden vid kusten är du framme vid kyrkan Ag. Panteleimon. Vid vägkorsningen tar du sedna till höger och fortsätter leden ner till stranden i Alopronia

Längd: 12,9 km/ 4,5 timmar
Start: Gamla grundskolan
Sevärdheter: Traditionella väderkvarnar, kyrkan Episkopi, de bysantinska kyrkorna Ag. Anna och Ag.George, kullerstensleder med låga stenmurar, kapellet Ag. Panteleimon och traditionella vingårdar.

Led 2: Chorio- Stamatini- Episkopi- källan Manalis- Ag. Panteleimon- Ag. Dimitrios- Chorio

Led två startar även den vid den gamla grundskolan, nära kyrkan Ag. Savvas, och går upp för de vitmålade trapporna till den tre-kupolade kyrkan Ag. Basil vid början av Chorio. Uppe på bergets högst punkt ligger kapellet Ag. Paraskevi där du med fördel kan beskåda solnedgången.

Chorio Sikinos
Chorio, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

När du kommer fram till Stamatini möts du av gamla bondehus där en stig ner till vänster leder dig tillbaka till Chorio. Du ska dock fortsätta framåt. Lite längre fram delar sig leden till höger och till vänster där den högra leden går till Episkopi. Leden är delvis upptrampad, delvis asfalterad då den går via en av vägarna på ön. Du passerar den bysantinska kyrkan Ag. George och gamla vingårdar.

Episkopi är en gammal begravningskammare som byggdes på 200-talet efter Kristus på platsen där ett tempel tidigare har stått. Kvar i fasaden finns två stycken doriska kolonner. På 500-talet efter Kristus började det istället användas som ett kristet kapell. Under 1650-talet genomgick Episkopi en ombyggnation och fick sin bysantinska kupol samt sitt klocktorn och fram till 1950 användes byggnaden som en kyrka. Intill Episkoipi ligger även det bysantinska kapellet Ag. Anna.

Leden fortsätter från Episkopi på den asfalterade vägen mot källan Manilis förbi stora stentråg och bikupor. När du korsar leden vid kusten är du framme vid kyrkan Ag. Panteleimon. Vid vägkorsningen fortsätter du, till skillnad mot led nummer ett, på den vänstra leden som går upp förbi ruiner med bland annat gamla brännugnar och till slut passerar du kyrkan Ag. Dimitrios. När du kommer tillbaka till Chorio ser du tydligt den bysantinska kyrkan Ag. Stephen.

Längd: 14,3 km/ 5 timmar
Start: Gamla grundskolan
Sevärdheter: Makalös utsikt över Kastro och Chorio, traditionella väderkvarnar, kyrkan Episkopi, de bysantinska kyrkorna Ag. Anna och Ag.George, kullerstensleder med låga stenmurar, kapellet Ag. Panteleimon, kyrkan Ag. Dimitrios med sina två valv, den bysantinska kyrkan Ag. Stephen.

Led 3: Kastro- Ag. Vlasios- Ag. Artemios- Alopronia

Led nummer tre startar vid den gamla grundskolan nära Kastro och går söderut på den stenlagda vägen mot kyrkan Ag. Vlasios från vilken leden övergår till en upptrampad led tills du når den asfalterade vägen mellan Chorio och Alopronia. Den stenlagda vägen är en del av den gamla vägen som öborna använd mellan Alopronia och Chorio. Den stenlagda bron du passerar är i princip det enda som återstår av den gamla vägen som asfalterades i slutet av 1980-talet.

Del av den gamla leden till Kastro, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Vid den lilla bron tar du den smala stigen till vänster som går längs med den asfalterade vägen. Ganska snart når du Bounama och kyrkan Ag. Artemios, en källa med drickbart vatten som också är Sikinos viktigaste färskvattenkälla.

Leden fortsätter förbi Pyrgari med fantastisk utsikt mot bukten och Alopronia för att sedan leda ner mot stranden.

Längd: 3,8 km/ 50 minuter
Start: Gamla grundskolan (alt. nere i Alopronia och gå leden från slut till start istället)
Sevärdheter: Kyrkorna Ag. Vlasios och Ag. Artemios, utsikt över hamnen och källan Bounama.

Led 4: Kastro- Klostret- Profitis Ilias- Aghia Triada- Malta beach

Information saknas just nu.

Längd: 6,2 km/ 2 timmar och 20 minuter
Start: Busshållplatsen vid Chorio
Sevärdheter: Traditionella väderkvarnar, trappan upp till klostret Zoodochou Pigis, kyrkan Panaghis Pantochara, kyrkan Ag. Triada och Malta beach.

Led 5: Kastro- Deutera Parousia- Fotini- Profitis Ilias- Ag. John- Kastro

Led nummer fem startar vid den nya skolan på Sikinos med utsikt över Sikinos karaktäristika terrasseringar som går nästan ända ner till kusten. Den upptrampade stigen går upp till kapellet Deftera Parousia där leden övergår till den gamla klassiska leden. Efter en liten stund når du en plats med riklig vegetation tack vare källan Vorino.

Kastro Sikinos
Kastro, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Leden fortsätter till kapellet Ag. Fotini med fin utsikt över sluttningarna. Från kapellet fortsätter leden i stigning tills du når toppen på höjden där du går in på stigen som leder till kapellet Profitis Ilias. Följ därefter skyltarna till den lilla kyrkan Ag. John.

Vandringen avslutas när du når Kastro efter att leden gått från upptrampad stig, till asfalterad väg, till upptrampad stig igen och slutligen ut på byvägen. Kastro är den äldsta byn på Sikinos där invånarna bodde på tryggt avstånd från pirater nere vid kusten.

Längd: 9,3 km/ 3 timmar och 20 minuter
Start: Nya skolan
Sevärdheter: Terrasseringar, the Byzantine Church of Christ- klostret Zoodochou Pigis. Längs vägen kommer du även att se små kyrkor som Deutera Parousia, Fotini och Ag. John.

Led 6: Episkopi-Aghia Marina

Episkopi är en gammal begravningskammare som byggdes på 200-talet efter Kristus på platsen där ett tempel tidigare har stått. Kvar i fasaden finns två stycken doriska kolonner. På 500-talet efter Kristus började det istället användas som ett kristet kapell. Under 1650-talet genomgick Episkopi en ombyggnation och fick sin bysantinska kupol samt sitt klocktorn och fram till 1950 användes byggnaden som en kyrka. Intill Episkoipi ligger även det bysantinska kapellet Ag. Anna.

Led nummer sex är en kort vandring som utgår från Episkopi upp till den lilla kyrkan Ag. Marina. Leden går uppför där du strax möter på de gamla ruinerna från bosättningarna nedanför kyrkan. Här ser du bland annat resterna av templet Pythian Apollo, Agoran och de gamla vattencisternerna. Uppe vid kyrkan kan du njuta av utsikten mot öar som Anafi, Santorini, Folegandros, Milos, Kimolos, Sifnos och Paros.

Längd: 1,4 km/ 35 minuter
Start: Episkopi
Sevärdheter: Kyrkan Episkopi, den bysantinska kyrkan Ag. Anna och Ag. George, den mångåriga kullerstensbeklädda gångvägen som leder till ruinerna av den gamla byn på höjden vid Aghia Marina, ruinerna av templet Pythian Apollo och Agora.

Led 7: Chorio- Ag. Dimkitrios- Ag. Panteleimon- Katergo- Alopronia

Led nummer sju startar vid den gamla grundskolan och går upp för de vitmålade trappstegen mot Chorio och den bysantinska kyrkan Ag. Basil med sina tre kupoler. Följ leden åt höger där du snart möter den bysantinska kyrkan Ag. Stephen och till slut kyrkan Ag. Dimitrios med sin karaktäristiska två kupoler. Vid korsningen tar du den vänstra leden som leder fram till kapellet Ag. Panteleimon. Längs leden mot kapellet passerar du gamla brännugnar som användes för att bränna områdets kalksten. Kalkstenen användes både som byggmaterial men även för att kalka husen och det krävdes gott handlag för att bränna kalken vid exakt rätt temperatur.

Stranden Alopronia, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Leden fortsätter längs berget med fin utsikt ner mot Alopronia. Ledens slutar vid Katergo på västkusten vid bukten i Alopronia.

Längd: 8 km/ 3 timmar
Start: Gamla grundskolan
Sevärdheter: Chorio, den bysantinska kyrka Ag. Stephen, Ag. Dimitrioskyrkan med sina två valv, fantastisk utsikt över Castro och Chorio, de stenlagda lederna med låga stenmurar, kapellet Ag. Panteleimon, fruktträdgårdar och terrassodlingar hela vägen ner mot Alopronia.

Vill du läsa mer om Sikinos kan du göra det här: Sikinos (länk)

Aktuella inreseregler till Grekland hittar du här: Inreseregler (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen