Thessaloniki & Halkidiki

Thessaloniki

Det är ett par år sedan jag tillbringade en julhelg i Thessaloniki. Ja, eller snarare tre år sedan. Det var en helg med sol, runt 17 grader varmt och jag och alla andra njöt av vintersolen på uteserveringar och längs hamnpromenaden. Det var en bra helg. Det var en god helg. Det var en helg som verkligen gav mersmak.

Thessaloniki
Vy från White Tower, Thessaloniki. (Foto: Markus Olsson)

Thessaloniki är Greklands näst största stad med cirka miljonen invånare. En stad full med studenter, öppenhet och vänlighet. Thessaloniki grundades redan år 315 före Kristus av kung Cassander av Makedonien och blev snabbt en viktig stad för kungadömet. Idag huserar Thessaloniki Greklands näst största hamn och Greklands största universitet som båda ger stadens dess karaktär och känsla.

Thessaloniki
Utsikt från hamnen i Thessaloniki. (Foto: Markus Olsson)

Thessaloniki har även en gedigen tradition när det kommer till gastronomin och det är inte för inte som Thessaloniki har tilldelats epitetet UNESCO City of Gastronomy. Det är sällan jag har ätit så gott som här, från snittar, hemmagjord jullikör till mer klassiska rätter som Tigania Agiorgitiki. Okej, en balja Loukoumades gick också ner.

Läs mer: Laga dina egna Loukoumades- grekiska munkar (länk)

Ladadika Thessaloniki
Ladadika, Thessaloniki. (Foto: Markus Olsson)

De områden som under mina få dagar i staden kom att ligga mig varmast om hjärtat är Ladadika och Ano Poli. Området Ladadika är laddat med tavernor och barer längs de kullerstensliknande gatorna, fria från biltrafik. Att vara här känns lite som att vara i en annan stad. En stad i staden. De färgglada husen, endast ett par våningar höga, med breda, rektangulära fönster och de stenlagda gatorna vittnar om ett litet annat Thessaloniki. Här smälter det gamla samman med det nya.

Ano Poli Thessaloniki
Ano Poli, Thessaloniki. (Foto: Markus Olsson)

Ano Poli, den enda stadsdelen som klarade sig i den stora branden 1917, skiljer sig rätt markant mot de nedre stadsdelarna och små slingriga gränder kantas av udda hus. Långt ifrån vad en nitisk stadsarkitekt troligtvis skulle uppskatta. Här kan jag vandra i timmar bara för att fascineras över alla byggnader och kreativa lösningar men mitt mål den här gången var att gå upp till den gamla stadsmuren mot norr och det gamla försvarstornet Trigonion.

Thessaloniki ger som sagt verkligen mersmak och jag tänker att det snart är dags att återvända. 

Pavlos Mourmas
Pavlos Mourmas från Grekiska statens turistbyrå. (Foto: Markus Olsson)

Längtan blev knappast mindre här om dagen när  jag deltog på en kväll där grekisk statens turistbyrå informerade om just Greklands näst största stad men även Halkidiki. Rummet var fullt med varma greker, dans, musik, god mat och nya insikter.

Läs mer: Att se och göra under en weekend i Thessaloniki (länk)

Halkidiki

Halkidiki, cirka tolv mil från Thessaloniki, har jag ännu inte besökt och det ligger högt upp på min bucket list. Halkidiki är en stor halvö som liksom utgör tre stycken fingrar; Athos, Kassandra och Sithonia, som ”pekar ut” i Nordvästra egeiska havet. Varje finger har sin egen karaktär och gör det därmed möjligt att variera semestern och att hitta egna favoriter. Halkidiki har flera välbesökta och barnvänliga turistorter, fina stränder och en rad sevärdheter.

Halkidiki
Halkidiki. (Foto: GNTO/ D. Rozaki)

Vill du resa till de olika ”fingrarna” tar det i regel inte mer än en timme med bil mellan de olika landsdelarna (observera att särskilda regler gäller för Athos). I Halkidiki finns som sagt flera turistorter men även små genuina byar så din resa går att variera i näst intill oändlighet. 

Halkidiki
Halkidiki. (Foto: GNTO/ D. Rozaki)

Blir det månne Halkidiki snart för min del? ja, jag tror nog det.

Läs mer: Halkidiki (länk)

Aktuella inreseregler till Grekland hittar du här: Inreseregler (länk)

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast