Tirokafteri- grekisk fetaoströra med röd paprika och chili

Okej, Tirokafteri kan vara den rätt som jag har hittat allra flest varianter av när jag har letat recept. Det finns recept där man har betydligt mer paprika i, recept utan paprika, recept med en starkare sorts paprika, recept med eller utan yoghurt och recept med eller utan vitlök och vinäger. Jag valde att kombinera två recept som jag hittade vilket resulterade i lite mindre paprika och med yoghurt för att få en lite slätare konsistens.

Oavsett vad så är Tirokafteri en god, het röra som för mig räcker enbart till att doppa en bit bröd i men som också passar utmärkt till kyckling.

Tirokafteri

Ingredienser

(4 port)

150 gr fetaost
0,5 dl grekisk yoghurt (10 %)
0,5 röd paprika
1 röd chilifrukt
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader.
Dela paprika och kärna ur den. Lägg paprikan på en plåt med skalet uppåt.
Tillaga i drygt 20 minuter tills skalet börjar svartna. Ta ut och låt svalna.
Dra skalet av paprikan, hacka chilin och mixa tillsammans med fetaost, yoghurt, olivolja och vinäger till en slät smet.
Lägg upp i en skål och servera.

Scroll to Top