Riganokeftedes- potatis- och oreganobullar

Riganokeftedes är potatis- och oreganobullar som är galet goda bland en rad olika meze-rätter. Recepten på Riganokeftedes varierar förstås och det här receptet är gjort med finkornig fiskrom. Ett antal grekiska recept innehåller motsvarande, Tarama, men det har jag inte lyckats få tag på i Sverige. Du kan även göra Riganokeftedes utan fiskrom och tillsätt då gärna lite riven hårdost typ Graviera i smeten. Tänk på att fiskrom är salt och därför bör du anpassa saltmängden utifrån hur du gör dina Riganokeftedes.

Jag tycker det är gott att servera Riganokeftedes med en klick grekisk yoghurt som bryter bra mot den tydliga smaken från potatis- och oreganobullarna.

Här kan du läsa mer om grekisk mathistoria: History of Greek cusine

Riganokeftedes

Ingredienser

(6 port)

1 kg potatis
40 gr fiskrom (Tarama)
50 gr ströbröd
1 knippe färsk oregano
2 ägg
200 gr mjöl
Salt
Peppar
Olivolja

Tillagning

Skala och koka potatisen. Hacka löken och oreganon.
Mosa potatisen i en skål och tillsätt lök, fiskrom, oregano, ströbröd och ägg.
Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Låt smeten vila i kylskåp i en timme. Forma bollar, rulla dem i vetemjöl och stek dem i rikligt med olivolja tills de får en gyllene färg runt om. Servera med en klick grekisk yoghurt.

Scroll to Top