- 19 december, 2021
Ouzosill- egen sill med ouzo, fänkål & citron
Att göra egen sill till julbordet, påskbordet eller till midsommar är riktigt enkelt med färdiga sillfiléer. Egentligen är variationerna oändliga och denna sill är smaksatt med favoritdrycken från Grekland: Ouzo. I den här varianten av egen sill så har jag tillsatt fänkål som också bidrar med lakritstoner samt citronskal som bryter av och ger sillen lite mer fräschhet.

Ingredienser
(4-6 port)
1 pkt inläggningssill (420 gr)
1,5 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl ättikssprit (12%)
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 msk ouzo
0,5 fänkål
1 schalottenlök
1 citron
Tillagning
Börja med att koka upp lagen: vatten, socker, ättikssprit, pepparkorn och lagerblad. Låt svalna och ställ den sedan i kylskåpet så att den blir kylskåpskall. Blanda därefter i två msk ouzo i lagen.
Skiva lök och fänkål tunt. Tvätta citronen noga och skala av det yttersta lagret med en potatisskalare. Skölj av sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i bitar. Varva fänkål, sill, lök och citronskal i en glasburk. Häll över lagen och låt stå två dygn i kylskåp innan servering.