Sockerkaka på mannagryn och mandel med en frisk smak av citrus

I en av mina grekiska kokböcker hittade jag ett recept på en mjölfri sockerkaka med både apelsin och citron. Den är dock inte glutenfri eftersom den innehåller mannagryn.

Det är en rejält saftig sockerkaka gjord på mannagryn och hackad mandel med en frisk smak av citrus. Jag använde tre apelsiner i detta recept men beroende på apelsinernas storlek kan det behövas fler för att få ut tre deciliter saft.

Nästa gång jag gör den kommer jag att mala mandeln istället för att hacka den i en matberedare för att få en jämnare struktur på kakan, men det är förstås en smaksak.

Om kakan börjar få mycket färg efter 45 minuter, lägg ett folieark över så skyddar det kanan från att bli bränd.

Ingredienser

8-12 bitar

225 gr rumsvarmt smör
225 gr + 125 gr strösocker
6 ägg
115 gr mannagryn
175 gr mandel
3 apelsiner (3 dl saft + skal)
0,5 dl vatten
1 kanelstång
2 citroner

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Smörj och bröda en springform (23 cm).

Separera äggulor och äggvitor och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ åt sidan.

Finhacka/mal mandel i en matberedare.

Riv apelsinskal från tre apelsiner och pressa ur saft så att det blir tre deciliter.

Vispa rumsvarmt smör och 225 gr socker vitt och luftigt. Tillsätt äggulorna, en i taget, medan du vispar smeten. Bland ner mannagryn, mandel, apelsinsaft samt rivet apelsinskal och rör om ordentligt till en jämn smet. Vänd ner de vispade äggvitorna och häll över smeten i den smorda formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 50- 60 minuter. Kakan ska vara fast när du skakar på formen. Ta ut kakan ur ugnen och låt den vila i fem minuter innan du lägger den på ett ugnsgaller.

Gör sockerlagen. Blanda 125 gr strösocker och 0,5 dl vatten i en kastrull. Lägg ner kanelstången och låt det sakta koka upp. Låt det koka i fyra minuter eller tills lagen börjar tjockna. Ta av från plattan och riv ner skal från två citroner och pressa ner saften från samma citroner. Rör om och ta ur kanelstången.

Ställ gallret med kakan över en plåt och pricka kakan med en provsticka. Skeda den varma sockerlagen över kakan och låt den sedan svalna innan servering.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen