Fetaostsemla- matsemla med fetaost och cream cheese

Okej, i år blev det en matsemla med åtminstone en liten anknytning till Grekland tack vare den fantastiska fetaosten. För två år sedan gjorde jag en semla med grekisk sallad och fetaostkräm och i år blev det alltså en matsemla med ännu mer fetaost.

Den här semlan toppas med hemmagjord cream cheese. Jag gör min cream cheese på grekisk yoghurt och den tillagar jag dagen innan eftersom den ska rinna av över natten. Det går förstås lika bra att köpa färdig cream cheese. Rör om den ordentligt så blir den lättare att spritsa.

Ingredienser

12 st

Semmelbröd:
50 gr jäst
3,2 dl fingervarmt vatten (37 grader)
1 dl grekisk yoghurt
1 dl olivolja
1 msk honung
1 msk salt
ca 10 dl vetemjöl

Ingredienser fetaoströra:
150 gr fetaost
1,5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
6 soltorkade tomater
12 kalamataoliver
Salt & peppar

Ingredienser creme cheese:
1 liter mild grekisk yoghurt (Arla)
2 dl creme fraiche
Salt & peppar

Tillagning

Cream cheese måste göras dagen innan då den ska rinna av över natten.

Blanda yoghurten och creme fraichen i en kastrull. Värm under omrörning tills blandningen når 38 grader. Låt yoghurtblandningen rinna av över natten. Du kan använda en kökshandduk, kaffefilter eller en silduk i en sil som du placerar över en skål.
När smeten har runnit av blandar du i salt & peppar efter smak och rör om.

Starta med degen till semmelbröden.

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen. Rör om tills jästen har lösts upp. Blanda ner yoghurt, olivolja, honung och salt. Tillsätt mjölet och knåda i maskin i cirka åtta minuter eller för hand i cirka tio minuter. Låt sedan degen jäsa i 45 minuter.

När degen har jäst i 45 minuter delar du degen i tolv lik stora delar. Snurra varje del mot bakbordet i en cirkelrörelse med ena handen så att du får en jämn fralla. Lägg semmelbröden på en plåt och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.

Värm ugnen till 220 grader.

Grädda semmelbröden i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt bröden svalna på ett galler.

Medan semmelbröden svalnar kan du göra fetaostkrämen. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Blanda ner creme fraichen och pressa ner en vitlöksklyfta. Hacka tomater och oliver och rör ner i ostsmeten. Smaka av med salt och peppar.

Skär försiktigt av toppen av semmelbröden, gröp ur bröden och fyll dem med fetaoströran. Toppa/ spritsa med cream cheese, lägg på locken och riv över frusen fetaost. Servera.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen