Lagana- grekiskt flatbröd med sesamfrön

På måndag infaller den så kallad Clean Monday (Kathara Deftera) i Grekland. En måndag som markerar starten på den grekiskortodoxa fastan där man enligt tradition äter brödet Lagana. Lagana är ett enkelt, vitt bröd med sesamfrön och serveras bland annat med oliver, eller taramosalata (länk).

Lagana ska egentligen bara bakas för just denna måndag som markerar att det är sju veckor kvar till påsk och från början bakades brödet utan jäst. Brödet ska inte delas med kniv utan delas med händerna och doppas i de tillbehör som finns.

Ingredienser

2

1 liter vetemjöl
2 tsk torrjäst
1 msk salt
3,75 dl vatten
1 msk olivolja
Olivolja till pensling
Sesamfrön

Tillagning

Värm vattnet till cirka 40 grader. Blanda mjöl, jäst och salt i en bunke. Tillsätt vatten och olivolja.Knåda degen i 10 minuter för hand eller i en assistent. Täck degen och låt den jäsa i 90 minuter eller tills den nått sin dubbla storlek. Dela degen i två delar och kavla ut avlånga rektangulära bröd som du lägger på varsin plåt. Täck över och låt dem jäsa i 30 minuter.

Värm ugnen till 220 grader. Innan gräddning, tryck gropar i bröden och pensla med olivolja. Strö över sesamfrön och grädda i mitten av ugnen i 10-20 minuter. När bröden börjar få färg är de klara.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen