Saganaki- så enkel att tillaga, så god att äta

Visste du att Saganaki egentligen är namnet för smårätter tillagade i en enportionsstekpanna, så kallad Sagani? Saganaki kan alltså vara stekta räkor i tomatsås med en massa fetaost likväl som en bit stekt hårdost. 

De flesta av oss förknippar nog Saganaki med stekt hårdost av typen kefalograviera, kasseri eller kefalotyri. Här i Sverige är det enkelt att i osthyllan ta den ost som benämns som Saganaki, en ost på får- och getmjölk som blir kanongod att steka.

Saganaki kan stekas precis som den är eller paneras innan stekning. Här är recept på båda sätten:

Saganaki- stekt hårdost

Ingredienser

(1 port)

Saganaki (önskad mängd)
Citron

Tillagning

Värm en stekpanna (gärna teflon) på spisen på relativt hög värme. Använd INTE smör eller olivolja. Lägg ner osten och stek den i 2,5 minuter utan att röra den. Vänd den och stek den andra sidan lika länge. Servera genast med pressad citron.

Saganaki- stekt panerad hårdost med syrlig citronsallad

Ingredienser

Panerad saganaki

150 gr saganaki
1 ägg
1 msk vatten
Vetemjöl
Ströbröd
Salt & peppar
Olivolja

Citronsallad

1 citron
0,5 gul lök
1 knippe persilja
1 tsk strösocker
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Börja med citronsalladen. Filea citronklyftorna (ta bort den vita hinnan runt varje klyfta) och dela dem i mindre bitar. Skiva löken i tunna skivor och hacka persiljan. Blanda ihop ingredienserna, sockra, salta, peppra och ringa över olivolja. Rör om och låt stå en stund.

Dela saganakiosten i fyra delar. Vispa upp ägget tillsammans med en matsked vatten i en djup tallrik. Häll upp vetemjöl på ytterligare en tallrik och ströbröd på en annan tallrik. Värm olivolja i en stekpanna. Doppa en bit ost i ägget och sedan i vetemjölet. Doppa därefter den mjölade ostbiten ytterligare en gång i ägget och sedan i ströbröd. Värm lite olivolja i en stekpanna. Lägg ostbitarna i den varma pannan, salta och peppra. Stek i några minuter på vardera sida så att den panerade osten får en gyllenbrun färg.

Servera den varma saganakin med citronsalladen direkt.

Rulla till toppen