2 juli 2024

Saganaki- så enkel att tillaga, så god att äta

Meze
Visste du att Saganaki egentligen är namnet för smårätter tillagade i en enportionsstekpanna, så kallad Sagani? Saganaki kan alltså vara stekta räkor i tomatsås med en massa fetaost likväl som en bit stekt hårdost. 

De flesta av oss förknippar nog Saganaki med stekt hårdost av typen kefalograviera, kasseri eller kefalotyri. Här i Sverige är det enkelt att i osthyllan ta den ost som benämns som Saganaki, en ost på får- och getmjölk som blir kanongod att steka.

Saganaki kan stekas precis som den är eller paneras innan stekning. Här är recept på båda sätten:

Ingredienser (1 port)

Saganaki (önskad mängd)
Citron

Tillagning

Värm en stekpanna (gärna teflon) på spisen på relativt hög värme. Använd INTE smör eller olivolja. Lägg ner osten och stek den i 2,5 minuter utan att röra den. Vänd den och stek den andra sidan lika länge. Servera genast med pressad citron.