2 juli 2024
Recept på fava
Meze
Under en av öluffarresorna till Grekland kom jag verkligen att fastna för fava, en röra gjord på gula ärtor. Fava påminner om hummus i konsistensen men har givetvis karaktären från de gula ärtorna och inte från kikärtor.
Fava kan användas som tillbehör till maten, som dipp till en bit grekiskt lantbröd eller stekas som små biffar efter ett dygn i kylskåp. Servera då gärna en tomatsallad till. Jag föredrar att använda fava till en bit bröd som stekts snabbt i olivolja och fått den där gyllene och krispiga ytan. Servera fava med röd lök, kapris och olivolja.
Rätten fava ska inte förväxlas med favabönor som är något annat utan fava görs vanligtvis på delade gula ärtor (split yellow peas).
Fava kan användas som tillbehör till maten, som dipp till en bit grekiskt lantbröd eller stekas som små biffar efter ett dygn i kylskåp. Servera då gärna en tomatsallad till. Jag föredrar att använda fava till en bit bröd som stekts snabbt i olivolja och fått den där gyllene och krispiga ytan. Servera fava med röd lök, kapris och olivolja.
Rätten fava ska inte förväxlas med favabönor som är något annat utan fava görs vanligtvis på delade gula ärtor (split yellow peas).
Ingredienser (4 port)
2,5 dl delade gula ärtor alt. gula ärtor (torkade)1 gul lök
0,5 tsk salt + salt för avsmakning
0,5 röd lök
Kapris
Olivolja
Tillagning
Lägg ärtorna i en kastrull. OBS! Om du använder hela gula ärtor så behöver de först blötläggas i 12 timmar.Skala och dela löken i fyra bitar och lägg i kastrullen. Fyll på med vatten så att det täcker ärtor och lök med råge. Salta. Koka ärtorna i 45 minuter.
Mosa ärtorna och löken med en stavmixer tills det blir en slät röra (massa) och smaka av med salt.
Skiva den röda löken och lägg ovanpå favan. Strö över kapris och ringla över olivolja.
Läs mer: Favabiffar