2 juli 2024
Pitaroudia- friterade kikärtsbollar
Meze
Nyss hemkommen från Grekland har jag alltid cravings efter grekisk mat och gärna den rika vegetariska maten som går att få i Grekland. Årets kokboksinköp heter My Greek Meze och där hittade jag ett recept på Pitaroudia, ett slags friterade kikärtsbollar med mynta, persilja, lök och tomat.
Sagt och gjort, igår bestod middagen av Pitaroudia med en grönsallad och sval, krämig grekisk yoghurt. Och ett glas vin eller två.
Sagt och gjort, igår bestod middagen av Pitaroudia med en grönsallad och sval, krämig grekisk yoghurt. Och ett glas vin eller två.
Ingredienser (8 port)
300 gr kikärtor (färdigkokta på burk)2 tomater (ca 250 gr)
1 gul lök (ca 80 gr)
1 knippe mynta
1 knippe persilja
1 tsk spiskummin
2,4 dl vatten
300 gr vetemjöl
1 ägg
Salt & peppar
Olja att fritera
Tillagning
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa kikärtorna till en jämn smet.Dela tomaterna på hälften och gröp ur/ ta bort kärnor och fruktkött. Hacka de fasta tomaterna fint och lägg dem i en skål. Hacka löken samt kryddorna fint och blanda ner i tomaterna. Tillsätt spiskummin, vatten mjöl, ägg och kikärtssmeten och blanda om ordentligt. Smaksätt med salt och peppar. Personligen tycker jag att smeten kräver en hel del salt.
Värm upp olja i tjockbottnad kastrull. Klicka ner smet med hjälp av två matskedar och fritera kikärtsbollarna tills de blivit gyllenbruna. Ta upp och lägg dem på en bit hushållspapper på en tallrik. Fritera endast några kikärtsbollar i taget så att du inte tappar temperaturen på oljan. OBS! Ha ett lock till kastrullen nära till hands i fall oljan skulle fatta eld.
Servera Pitaroudia, friterade kikärtsbollar, med en grönsallad och grekisk yoghurt.