2 juli 2024
Mjuk pepparkaka med färskostfrosting på grekisk yoghurt
Bakverk
Att gör egen färskost på grekisk yoghurt är en enkel procedur men kräver ett dygn. Förutom att använda den som grund i en frosting är den utmärkt att anvöända som pålägg. I det här receptet använder jag den som grunden i en frosting. Syrlig och len.
Ingredienser
150 gr smör3 ägg
3 dl rårörsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kryddnejlika (malen)
2 msk kanel
1 msk ingefära
2 dl grekisk yoghurt
Frosting
300 gr färskost (här hittar du receptet för att göra egen färskost på grekisk yoghurt, men den ska givetvis vara utan kryddor i detta fall. OBS! Måste påbörjas dagen innan)
0,5 dl florsocker
0,5 dl frysta vinbär/lingon/tranbär
2 msk strösocker
Tillagning
Värm ugnen till 175 grader.Smöra och bröda en springform. Vispa ägg och socker poröst och smält smöret under tiden. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner det smälta smöret och den grekiska yoghurten i äggsmeten. Vänd ner de torra ingredienserna och häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt kakan svalna.
Vispa färskost och florsocker och bred frostingen över kakan. Blanda de frysta bären med lite strösocker och garnera kakan vid servering.