2 juli 2024
Maitanosalata
Röror & såser
Maintanosalata (persiljesallad) är en kall röra med mycket persilja, vitlök, lök, citron och olivolja. Receptet sägs komma från den kykladiska ön Syros där man mortlade alla ingredienser till denna röra. Nu för tiden kör man allt i en matberedare tills man får en jämn smet.
Maintanosalata är en mycket smakrik röra som jag tycker passar bra att doppa vitt bröd i eller att ha som pastasås tillsammans med smulad fetaost. Röran passar även fint till vit fisk och kyckling, det vill säga till råvaror som är rätt milda i smaken.
Personligen använder jag helst en olivolja som är mild i smaken, alltså inte extra virgin, då jag tycker att röran blir ganska bitter med en alltför smakrik olivolja.
Maintanosalata är en mycket smakrik röra som jag tycker passar bra att doppa vitt bröd i eller att ha som pastasås tillsammans med smulad fetaost. Röran passar även fint till vit fisk och kyckling, det vill säga till råvaror som är rätt milda i smaken.
Personligen använder jag helst en olivolja som är mild i smaken, alltså inte extra virgin, då jag tycker att röran blir ganska bitter med en alltför smakrik olivolja.
Ingredienser (8 port)
200 gr bladpersilja1 msk kapris
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
200 gr vitt lantbröd
3 tsk vinäger
5 msk citronsaft
2 dl olivolja
Salt
Tillagning
Börja med att skölja och skära bort de grova stjälkarna på persiljan.Lägg ner persiljan i en matberedaren.
Skölj av kaprisen och hacka löken fint och lägg ner i matberedare. Pressa ner två vitlöksklyftor. Kör ingredienserna tills dess att du har reducerat volymen till i princip hälften.
Skär av eventuell tjock skorpa på brödet och lägg skivorna i blöt. Krama ur vattnet och lägg ner brödet i matberedaren. Tillsätt vinäger, citronsaft och olivolja. Mixa allt tills att du får en jämn och fin smet. Smaka av med salt.