2 juli 2024
Kött i citronsås- grekisk frikasse
Grytor
Jag har alltid gillat kombinationen fläskkött och citron så vad kan inte bli bättre än en frikasse med just fläskkött och citron? Jag har även tillsatt stjälkselleri som är en av mina favoritgrönsaker. Om du vill, kan du till exempel byta ut det mot morot.
Det här är en rätt med hög syra och du kan smaka av den med lite honung om du vill bryta av syran.
Jag serverar köttet tillsammans med ris men potatis eller för den delen pasta fungerar också bra.
Det här är en rätt med hög syra och du kan smaka av den med lite honung om du vill bryta av syran.
Jag serverar köttet tillsammans med ris men potatis eller för den delen pasta fungerar också bra.
Ingredienser (4-6 pers)
1 kg fläskkött (karré)2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 citroner (saften)
2 dl vitt vin
2,5 dl vatten
3 msk vetemjöl
2 tsk salt
Vitpeppar
2 msk senap
1 msk grönsaksfond
1 msk oregano (torkad)
Olivolja
Tillagning
Börja med att putsa köttet och skär det i 2-3 centimeter stora bitar. Lägg köttet i en skål och strö över mjöl, salt och vitpeppar (efter smak). Rör om ordentligt. Bryn köttet i olivolja tills det får en fin gyllenbrun färg. Under tiden: hacka lök, riv vitlök och skär sellerin i centimeterstora bitar.När köttet har fått fin färg, blanda ner lök, selleri och vitlök och stek tillsammans tills löken blir genomskinlig. Tillsätt vin, vatten och saften från två citroner. Tillsätt senap och grönsaksfond. Låt grytan koka i 1,5- 2 timmar. Köttet ska bli riktigt mört. Tillsätt den torkade oreganon innan servering. Server citronköttet med ris eller potatis.