2 juli 2024

Kleftiko- lammgryta

Huvudrätter
Grytor av alla dess slag ligger mig varmt om hjärtat, gärna riktiga långkok. Kleftiko är en lammgryta med potatis och grönsaker som kan tillagas i en gryta på spisen men även i foliepaket i ugn. Som i detta recept. Köttet blir alldeles mört och grönsakerna tar god smak av att koka tillsammans. Servera gärna kleftiko med smulad fetaost.
Kleftiko

Ingredienser (4 port)

Ca 800 gr lammstek (utan ben)
3 potatisar
1 aubergine
1 zucchini
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 dl färska örter (timjan, persilja, mynta eller rosmarin)
2 msk tomatpuré
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Skär lammköttet i mindre bitar, ungefär 4 x 2 centimeter, och bryn köttet i en stor gryta tills att köttet har fått en fin stekyta. Skär potatis, aubergine, zucchini, paprikorna och löken i grova bitar och lägg ner i grytan. Pressa ner de två vitlöksklyftorna och stek allt tills grönsakerna börjar mjukna. Hacka örterna. Tillsätt vinet, tomatpurén och de färska, hackade örterna och låt det puttra i drygt fem minuter. Salta och peppra.

Gör i ordning fyra dubbla ark aluminiumfolie och fördela grytan jämnt på de fyra arken. Salta och peppra lite till och förslut varje ark till ett paket. Lägga paketen på en plåt och baka dem i ugnen i en timme.

Servera gärna smulad fetaost til kleftikon.