Gyros Pulled Pork in Pita
Det här är en variant av en klassisk Gyros Pork in Pita. Det kanske är som att svära i kyrkan men variation förnöjer sägs det. Köttet kräver ganska mycket krydda och det är viktigt att fördela köttet i formen när det är klart så att allt kött verkligen tar smak av gyroskryddan.
Ingredienser
(4-5 port)
Pulled Pork
500 -700 gr fläskkarré utan ben (skinkstek går också bra att använda)
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk gyroskrydda (länk)
1krm vitpeppar
0,5 tsk salt
3 msk olivolja
Tillagning
Värm ugnen till 150 grader.
Putsa eventuellt köttet och lägg det i en ugnssäker form. Gnid in köttet med olivoljan och kryddorna. Hacka löken och pressa vitlöken. Strö över löken och täck formen med ett lock eller en bit aluminiumfolie. Tillaga köttet i mitten av ugnen i cirka fyra timmar. Köttet ska falla isär när du delar på det.
Tzatziki
Ingredienser (4 port)
1 gurka
5 dl grekisk yoghurt (10 %)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar
Tillagning
Skölj och riv gurkan. Krama ur överflödigt vatten. Blanda gurkan med yoghurten och pressa ner två stycken vitlöksklyftor. Rör ner olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt Tzatzikin vila i en timme i kylskåpet.
Övrigt
Ingredienser (2 port)
2 pitabröd
1 tomat
2 potatisar
0,25 röd lök
Olivolja
Tillagning
Tvätta potatisen och dela den i klyftor. Lägg dem på en plåt som du ringlat olivolja över. Baka potatisklyftorna i cirka 25 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Dela tomaterna i klyftor. Skiva rödlöken tunt. Öppna pitabrödet och fyll det med pulled pork, potatis, tomater, röd lök och tzatziki.