2 juli 2024
Keftedes- grekiska köttbullar
Huvudrätter
Keftedes är grekiska köttbullar antingen gjorda på nötfärs, blandfärs eller lammfärs. Personligen föredrar jag lammfärs även om dessa är gjorda med blandfärs. Keftedes kan serveras som ensamrätt med olika tillbehör eller vara del av ett härligt meze-bord.
I Grekland kan det vara så att de serveras med tzatziki och pitabröd tillsammans med en rad andra rätter. Keftedes kan även värmas upp med en mustig tomatsås och kallas då för Soutzoukakia och serveras ofta med ris eller pommes frites i Grekland. Hur gott som helst! Se recept på Soutzoukaki nedan!
Här kan du läsa mer om grekiska livsmedel: Ambrozia Magazine
I Grekland kan det vara så att de serveras med tzatziki och pitabröd tillsammans med en rad andra rätter. Keftedes kan även värmas upp med en mustig tomatsås och kallas då för Soutzoukakia och serveras ofta med ris eller pommes frites i Grekland. Hur gott som helst! Se recept på Soutzoukaki nedan!
Här kan du läsa mer om grekiska livsmedel: Ambrozia Magazine
Ingredienser ( 4 port)
500 gr blandfärs (lammfärs)0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hacka mynta
1 krm spiskummin
Salt & Peppar
Olivolja
Tillagning
Så här tillagar du Keftedes
Börja med att hacka löken fint och lägg den i en skål.
Pressa eller riv ner vitlöksklyftorna i skålen. Hacka öreterna.
Lägg ner köttfärsen och tillsätt ägg, hackade örter, spiskummin och salt och peppar efter smak.
Rör ihop till en jämn smet och forma köttbullar som du lägger på en avsköljd tallrik eller skärbräda.
Stek köttbullarna runtom i olivolja i en stekpanna tills de har fått en fin gyllenbrun färg.
Servera med valfritt tillbehör som klyftpotatis, en grekisk sallad och tzatziki.