2 juli 2024

Kayanas- grekisk omelett

Meze
Jag botaniserar i den grekiska matlagningen och fastnade för kayanas, en typ av omelett. Man kan säga att det är den grekiska motsvarigheten till frittata. Mina tidigare frittata-försök har varit helt okej men saknat det där lilla extra som får mig att fortsätta laga rätten om och om igen. Nu har jag hittat en anrättning som jag kommer att tjata ihjäl mig själv och min omgivning med; Kayanas!

Man kan givetvis variera ingredienserna efter vad man har hemma, men basen i äggsmeten är ändå lök och tomater. Det ger en rund och nästan sötaktig smak, om man använder söta, solmogna tomater vill säga.

Ingredienser

1 gul lök
3-4 tomater
1 förpackning fetaost (150 gr)
oliver
3 kokta, tärnade potatisar
6 ägg
oregano
salt
peppar
olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.
Hacka löken och tomaterna och fräs dem i ganska mycket olja i några minuter.
Vispa äggen och tillsätt kryddorna i äggsmeten. Tärna fetaosten och potatisen och lägg i dem tillsammans med oliverna i lök- och tomat fräset och häll över äggblandningen. Rör om. Ställ i stekpannan i mitten av ugnen och grädda i drygt 20 minuter eller tills äggen har stannat och fått en fin färg.