2 juli 2024

Hallouminese- halloumigryta

Grytor
En äkta Bolognese (= från Bologna) innehåller i regel högrev men istället för en Ragú Bolognese så blev det här en Hallouminese med grovriven Halloumi. Receptet är inte fullt ut vegetariskt men om du utesluter bacon och oxbuljongen och istället använder grönsaksbuljong och smaksätter grytan med ett par teskedar Chipotle Paste så kommer du åt den lätt rökiga smaken ändå.

Min Hallouminese blev en perfekt söndagsgryta när tiden för att låta den puttra länge och väl fanns. Servera gärna grytan med en bit grekiskt lantbröd (länk).
Hallouminese

Ingredienser (4 port)

Ca 400 gr Halloumi (2 paket)
120 gr bacon
200 gr rotselleri
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rödvinsvinäger
1 oxbuljongtärning
5 dl vatten
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
0,5 kruka färsk timjan
1 kruka färsk basilika
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär bacon i småbitar bryn det i en stekpanna. Ställ åt sidan. Skala och hacka rotselleri, morot, lök och vitlök. Fräs grönsakerna med olivolja i en gryta i några minuter tills de mjuknar. Rör om då och då. Tillsätt tomatpurén och stek i ytterligare någon minut. Tillsätt bacon, krossade tomater, vatten, rödvin, buljongtärning, lagerblad och vinäger. Hacka timjan och lägg i grytan. Låt grytan småkoka i två timmar. Rör om då och då. När grytan kokat klart smaksätt med salt och peppar. Riv halloumin på den grova sidan av rivjärnet, hacka basilikan grovt och tillsätt allt i grytan strax innan servering.