2 juli 2024

Grekiskt lantbröd med oliver- olivbröd

Bakverk
Även om jag inte kan vara i Grekland just nu så kan Grekland alltid komma till mig. Genom magen vill säga. Därför bakade jag ett enkelt grekiskt lantbröd med oliver för att "greka till" tillvaron lite.

Ingredienser

4 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
1 tsk salt
1 ½ tsk socker
½ paket torrjäst
1 ½ dl varmt vatten
½ dl mjölk
1 dl hackade gröna oliver
2 msk olivolja
1 tsk torkad oregano

Tillagning

Blanda mjöl, salt, socker och torrjäst i en bunke. Värm vatten och mjölk till lite mer än fingervarmt. Blanda ner vätskan i torrvarorna och arbeta ihop en deg så att den släpper bunkens kanter. Arbeta degen i minst 10 minuter om du knådar för hand. Mot slutet av knådningen, blanda ner oliverna i degen och arbeta in dem ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt i en timme tills den blivit dubbelt så stor.
Pensla en vanlig rund sockerkaksform med olja (ca 24 cm i diameter). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lätt och forma den till en rund boll. Lägg ner den i formen och platta till den lätt. Täck formen med en plastpåse och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och pensla brödet med olivoljan. Strö över den torkade oreganon och grädda det mitt i ugnen i ca 35-40 minuter eller tills brödet har en innetemperatur på 97 grader. Själv använder jag en vanlig stektermometer för att mäta innetemperaturen. Låt det svalna på ett galler.