Grekisk köttgryta i ägg- och citronsås

Nu när dagarna börjar bli svalare så passar grytor allt bättre som maträtt och jag är väldigt förtjust i långkok där köttet är så mört att det smälter i munnen. En grekisk köttgryta i det här formatet är inget undantag.

Att laga grytor och kanske framför allt soppor med ägg och citron som bas är ganska vanligt i Grekland där äggen gör vätskan tjockare och citronen ger en fräschör till maträtten.

Det här är en grekisk köttgryta gjord på nötkött med potatis, morötter och selleri tillagad i en ägg- och citronsås utifrån ett av Akis recept.

I det första steget ska köttet koka i cirka 1,5 timmar för att bli mört vilket kan göras dagen innan för att nästa dag fortsätta med steg två där du tillsätter rotfrukter och grönsaker och kokar grytan i ytterligare 30 minuter.

Grekisk köttgryta med ägg och citronsås

Ingredienser

(6-8 port)

1 kg nötkött
600 gr potatis
200 gr morötter (ca 2 st)
100 gr stjälkselleri (ca 2 st)
Selleriblad
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 kycklingbuljongtärning
50 gr vetemjöl
0,5 dl vitt vin
1,5 liter vatten
Salt
Peppar
Olivolja

Ägg- och citronsås

2 citroner (zest & saft)
2 ägg
Salt
Peppar
Olivolja

Tillagning

Börja med att rensa köttet och skär det i mindre bitar, cirka 2 x 2 centimeter. Lägg köttet i en skål, salta och peppra samt strö över vetemjölet. Rör om ordentligt. Värm rikligt med olivolja i en stor gryta. Lägg över köttet i grytan och sautera köttet i 3- 4 minuter Låt mjölet som blir kvar på botten i skålen vara kvar i skålen.

Pressa ner vitlöksklyftan, lägg i lagerbladet, smula ner buljongtärningen och tillsätt det vita vinet i grytan. Rör om. Häll i vattnet och låt småkoka i cirka 1,5 timmar tills köttet börjar bli riktigt mört.

Skär potatisen i tärningar, morötterna i skivor, dela purjolöken på längden och skär den i skivor samt skär selleristjälkarna i små bitar. Lägg allt i grytan och låt den koka i ytterligare 30 minuter. När 30 minuter har gått, hacka bladen från sellerin och rör ner i grytan.

Nu är det dags att göra ägg- och citronsåsen som ska blandas ner i grytan. Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt citronzest och citronsaft från de två citronerna och rör om. Salta och peppra. Tillsätt två soppslevar av den varma vätskan i grytan under konstant omrörning så att inte äggen koagulerar. Tillsätt därefter ägg- och citronsåsen under konstant omrörning i grytan. Ta av grytan från spisen.

En grekisk köttgryta serveras gärna med skivor av citron och gärna lite extra olivolja.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen