31 juli 2024

Garidosalata- räksallad med fräsch syra

Meze
Det här är en enkel, syrlig och fräsch räksallad som passar utmärkt som en mezerätt och räcker då till i alla fall fyra personer.

Testa dig fram när det gäller syran. Jag gillar hög syra och är därför inte snål med vitvinsvinägern. Jag låter salladen via i cirka 30 minuter så att ingredienserna suger åt sig av dressingen.

En Garidosalata kan förutom räkor egentligen innehålla vad som helst. Det är helt enkelt en räksallad där huvudingrediensen är räkor. Detta recept är hämtat och en aningen justerat från en kokbok med grekiska recept.
Garidosalata

Ingredienser (2-4 port)

500 gr räkor
3 medelstora (kokta) potatisar
6 cornichons
2 msk kapris
1 knippe persilja
vitvinsvinäger

Dressing

4 msk olivolja
0,5 citron (saften)
1 msk senap
salt & peppar

Tillagning

Rensa räckorna och lägg dem i en skål. Skvätt över lite vitvinsvinäger. Tärna potatisen och cornichons och blanda ner med räkorna tillsammans med kaprisen.

Blanda dressingen och slå över. Rör om.

Hacka persiljan och rör ner i salladen. Låt stå i 30 minuter i kylen och servera sedan räksalladen som en del av ett bord med mezerätter.