2 juli 2024
Fakes- grekisk linsgryta
Grytor
En mustig gryta som passar extra bra till gråkalla dagar. Ja, eller egentligen när som. Servera linsgrytan med nybakt brytbröd som du i princip kan använda som bestick. En oslagbar kombination.
Jag använder en hönsbuljongtärning i min Fakes men vill du göra den vegetarisk så kan du byta ut den mot en grönsaksbuljongtärning istället.
Jag använder en hönsbuljongtärning i min Fakes men vill du göra den vegetarisk så kan du byta ut den mot en grönsaksbuljongtärning istället.
Ingredienser (4-6 port)
250 gr svarta linser1 gul lök
1 morot
2 tomater
2 vitlöksklyftor
7 dl vatten
1 dl vitt vin
1 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljongtärning)
2 msk tomatpuré
Olivolja
2 lagerblad
1 tsk salt
Tillagning
Blötlägg linserna i en timme.Hacka löken och tomaterna, skär moroten i små bitar och bryn det lätt i olivolja. Häll av vattnet från linserna och tillsätt dem tillsammans med vatten, vin, buljongtärning, lagerblad, tomatpuré och salt. Pressa ner vitlöksklyftorna. Låt grytan koka i 40- 45 minuter. Servera med en bit bröd.