2 juli 2024
Arakas- grekisk gryta med ärtor, potatis och morötter
Huvudrätter
Det här en vegetarisk gryta som funkar både som ensamrätt och som tillbehör till bland annat fisk. Ärtorna och löken gör den lite sötaktig och tillsammans med dillen ger den en riktigt fin smakkombination. Rätten kan heta lite olika beroende på om man bara har potatis eller om man även tillsätter morötter.
Du kan hitta flera variationer av denna traditionella grekiska maträtt, men jag skulle nog säga att den mest vanliga varianten är denna klassiska version med ärtor, potatis och morötter i en tomatsås.
För att få en riktigt krämig gryta är det viktigt att inte ha i för mycket vatten utan vattnet ska knappt täcka ingredienserna. Du kokar grytan utan lock för att reducera vätskan innan du tillsätter det sista av olivoljan tillsammans med ärtorna och dillen.
Servera gärna Arakas tillsammans med smulad fetaost.
Du kan hitta flera variationer av denna traditionella grekiska maträtt, men jag skulle nog säga att den mest vanliga varianten är denna klassiska version med ärtor, potatis och morötter i en tomatsås.
För att få en riktigt krämig gryta är det viktigt att inte ha i för mycket vatten utan vattnet ska knappt täcka ingredienserna. Du kokar grytan utan lock för att reducera vätskan innan du tillsätter det sista av olivoljan tillsammans med ärtorna och dillen.
Servera gärna Arakas tillsammans med smulad fetaost.
Ingredienser 4 port
450 gr frysta ärtor1 dl olivolja
1 gul lök
2 morötter
3 potatisar
400 gr hela tomater på burk
Vatten
1 msk tomatpuré
2 msk hackad dill
Salt & peppar