3 augusti 2025
Alevropita- ostpaj
Pajer
Alevropita är en ostpaj som det finns en rad olika recept på. Ofta innehåller pajdegen ägg men just detta recept är utan ägg vilket passar äggallergiker bra.
Alevropita är en paj att både ha som snack men även som en del av en frukost. Dela pajen i bitar som du själv tycker är lagom.
Alevropita är en paj att både ha som snack men även som en del av en frukost. Dela pajen i bitar som du själv tycker är lagom.
Ingredienser (6 port)
Pajdeg
2,5 dl vatten
0,6 dl olivolja
4 dl vetemjöl
5 dl majsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk oregano
Fyllning
150 gr fetaost
150 gr grekisk hårdost typ Kefalotyri (Fontanas Saganaki-ost)
1 msk oregano
4 msk olivolja
Peppar
Tillagning
Värm ugnen till 200 grader.Bland vetemjöl, majsmjöl, bakpulver, salt o h oregano i en skål. Tillsätt vatten och olivolja. Blanda alla ingredienser till en smet.
Olja en ugnsform som är cirka 30 x 20 centimeter.
Fördela ut hälften av smeten i botten av ugnsformen. Smula fetaost och riv hårdosten och fördela ut den över smeten. Strö över torkad oregano. Fördela resten av smeten ovanpå den smulade/ rivna osten. Avsluta med att ringla över olivolja.
Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
Läs mer: Spanakopita- spenat- och fetostpaj