Spanakopita- underbar grekisk spenat- och fetaostpaj

Spanakopita är en riktigt klassisk grekisk maträtt och i det här receptet har jag pimpat den med citronzest för att få lite mer karaktär. Citronzesten kan förstås uteslutas eller till och med ersättas med andra kryddor eller till exempel nötter. Det är bara att testa sig fram. När jag tillagade denna paj hade jag en ugnsform som mäter cirka 23 x 33 centimeter.

Spanakopita är en av mina absoluta favoriter i det grekiska köket och jag äter den ofta som en lunch och gärna med en sallad till. När jag är i Grekland köper jag inte allt för sällan en Spanakopita när jag är på språng eller vill slå mig ner på en bänk i en park eller längs en hamnpromenad. Då serveras pajen i en liten papperspåse/ med ett pappersomslag och jag äter den utan bestick såsom en hamburgare.

Grekiska kocken Akis recept på Spanakopita (länk)

Spanakopita Spenatpaj

Ingredienser

(6 port)

600 gr färsk spenat
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 purjolök
3 ägg
300 gr fetaost
0,5 citron (zest)
1 knippe dill
salt, peppar
1 rulle filodeg (500 gr)
olivolja

Tillagning

Skiva löken och purjolöken tunt och stek det tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olivolja tills löken blir genomskinlig. Stek spenaten i omgångar i lite olivolja tills vattnet har dunstat från bladen och spenaten har krympt ihop. Låt spenaten svalna. Hacka dillen.

Blanda spenaten och löken med smulad fetaost, citronzest, dill och tre ägg i en skål. Smaksätt med salt och peppar.

Värm ugnen till 180 grader.

Smörj en ugnsform med olivolja och lägg i hälften av filodegsarken i botten och längs kanterna. Smörja varje blad med olivolja. Lägg därefter i spenatblandningen och fortsätt sedan med att lägga resten av filodegsarken som ett lock. Glöm inte att pensla varje ark med olivolja. Skär bort eventuellt överflöd från filodegsarken längs ugnsformens kant.

Skär ett rutmönster med en kniv så att ångan från fyllningen kan pysa ut. Grädda pajen i mitten av ugnen i 45 minuter eller tills pajen har fått en gyllenbrun färg.

Historian om Spanakopita

Spanakopita är som sagt en av Greklands signaturrätter. Den serveras I hela Grekland men några av de mest kända varianterna kommer från den nordvästra regionen Epirus. Historiskt sett har grekerna i den regionen använt olika typer av grönsaker som basen i sin kos så det var bara en tidsfråga innan de började använda dem i pajer.

Spenat har sitt ursprung i Mellanöstern och köpmän tog med den till Spanien och slutligen, under det bysantinska riket, anlände spenaten till resten av Europa. Bönder i området som idag omfattar dagens Grekland upptäckte att de lätt kunde odla spenat och grönsaken var på så sätt ett allt vanligare inslag i kosten.

Liksom spenatens ankomst till Grekland, dök filodegen upp under den bysantinska eran, och med det kom pajerna och blev därmed en hörnsten i grekisk matlagning. Filo är en deg med mjöl, salt, vatten, olivolja och ibland jäst eller annat jäsmedel.. Det är en lätt deg att göra, men en som tar tid och en extrem finess att kavla ut. Det snabbaste sättet att göra pajer idag är att köpa färdig filodeg i butik. Allt du behöver göra är att pensla varje lager med olivolja eller smör för att skapa den tydliga karaktären i pajen.

Filodeg används både till söta pajer och i matpajer. En favorit bland de söta pajerna är Bougatsa som är en mjuk och krämig paj med ett frasigt filodegstäcke. Själva fyllningen har söt med en smak av vanilj medan filodegstäcket är krispigt och lite salt tack vare smöret. Bougasta serveras ofta till frukost men jag tar den hellre till eftermiddagskaffet.

Det går även att göra en enklare matpaj utan spenat och med med mer purjolök och fetaost som du rullar ihop istället för att lägga lager på lager.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen