inspiration

Grekisk mat- underbar och alltid nummer 1 i mitt kök

Grekisk mat är en stor del av min kärlek till Grekland och även om det smakar som allra bäst på plats skapar jag ofta kärleksfulla tillbakablickar genom att laga grekisk mat här hemma. Det är genom smaker som jag fyller mitt hjärta med Greklandsvärme under den kalla årstiden, det är genom smaker som jag ibland reser tillbaka till en plats, ett gott samtal eller en upplevelse. Det är därför som grekisk mat och dryck är en stor del av mitt liv.

Jag har samlat många olika grekiska recept här på mittgrekland.se och lagat alla recept som är publicerade. När det kommer till recept på grekisk mat så finns det i regel en rad varianter då det inte är ovanligt att de skiljer sig åt mellan olika regioner i Grekland och till och med mellan olika familjer. Så, de recept på grekisk mat som du hittar här är en variant av maträtten och ofta har jag anpassat dem lite efter eget tycke och smak.

Vanliga smaker i det grekiska köket är bland annat kanel, oregano, timjan, vitlök med mera och det som framför allt tilltalar mig är att smakerna är tydliga och att råvaran får ha en självklar huvudroll i de olika rätterna.

Vilken grekisk mat som anses vara en del i det grekiska köket finns det säkert de som tvistar om men för mig handlar det till exempel om Souvlaki, Moussaka, Gyros, Pastitsio, Kleftiko, Keftedes, Gemistes och förstås en massa flera rätter. 

Grekisk mat som jag särskilt uppskattar att inmundiga när jag är i Grekland är olika former av pajer, pita, där det finns en rik variation beroende på region och historia. Ofta serveras pajen som en rätt du kan äta på språng, det vill säga en kvadratisk pajbit i en liten papperspåse så att du enkelt kan äta den utan tallrik och bestick. Ofta köper jag mig en pita av något slag och slår mig ner på en bänk och betraktar omgivningen och folkmyllret. 

Flera rätter i grekisk mat har en lång historia och vissa har kommit via andra folkslag i närområdet. Ett exempel är Moussakan som troligtvis introducerades av araberna när de började exportera auberginen. Det verkar även som till och med ordet moussaka troligen kommer från det arabiska språket. Det finns en mathistoriker som hävdar att en arabisk kokbok från 1200-talet känd som Bagdad Cookery Book beskriver ett recept som mycket väl skulle kunna vara moussakans förfader.

Grekisk mat tillagas och serveras ofta som något du delar med familjen och vänner. Vid bordet plockar man av de olika rätterna till en egen tallrik och det är sällan så att en grek bara äter en enskild rätt. Ofta dukas det fram en grekisk sallad, grillat kött och/ eller fisk, någon form av potatis, grönsaksröror och kalla rör/ såser. Måltiden blir ett sätt att umgås och att visa sin gästvänlighet på.

När det kommer till efterrätter så är det inte särskilt vanligt att det är en del av en middag utan istället serveras ofta en så kallad spoon sweet eller en liten bit av en söt kaka efter maten. Själv är jag väldigt förtjust i baklava och halva när det gäller sötsaker och desserter men gärna bara en liten bit då sockerhalten är väldigt hög i dessa bakverk.

Grekiska drycker

Vin, öl och diverse spritdrycker berikar grekiska mat. Det är inte allt för ovanligt att man dricker Ouzo, Raki eller Tisporou som en dryck till maten. Jag själv är allra mest förtjust i Tsiporou (ej smaksatt) och enligt mitt tycke så är den alldeles utmärkt till fisk och skaldjur.

När det gäller viner så anser jag att Grekland är ett riktigt bra vinland och förtjänar både ett bättre rykte och plats på svenska Systembolaget.

Cirka 61 500 hektar av vinodlingar finns runt om i Grekland och antalet vinodlare är nära den häpnadsväckande siffran 180 000 vilket är ungefär en femtedel av alla markägare som arbetar inom jordbruk. Grekland är därmed det 17:e största vinproducerande landet i världen där huvuddelen av det producerade vinet kommer från grekiska druvsorter.

Läs mer: Grekiska viner (länk)

I Grekland finns det likt många andra länder en mängd mikrobryggerier som tillverkar öl med olika karaktär. Det är lätt att njuta av de klassiska märkena som Alfa, Fix och Mythos (kan diskuteras huruvida Mythos är grekisk eller inte) men fråga även på tavernan/ baren om de har en lokal öl.

Reser du till Aten finns en bar i området Psiri som heter Beer time där utbudet av grekiska öl från olika mikrobryggerier är riktigt stort. Här kan du testa dig fram till en ny favorit.

Förslag på grekisk mat att tillaga

Förrätt- Saganaki

Grekisk mat
Saganaki
Saganaki med citron. (Foto: Markus Olsson)

När jag bjuder på en middag med grekisk mat här hemma brukar jag tillaga någon av alla smårätter, meze, som är vanliga i Grekland som en förrätt. En av de enklaste förrätterna är helt enkelt att steka en bit hårdost, Saganaki, med en klyfta citron till.

Visste du förresten att Saganaki egentligen är namnet för smårätter tillagade i en enportionsstekpanna, så kallad Sagani? Saganaki kan alltså vara stekta räkor i tomatsås med fetaost likväl som en bit stekt hårdost. 

De flesta av oss förknippar nog Saganaki med stekt hårdost av typen kefalograviera, kasseri eller kefalotyri. Här i Sverige är det enkelt att i osthyllan ta den ost som benämns som Saganaki, en ost på får- och getmjölk som blir kanongod att steka.

Saganaki kan stekas precis som den är eller paneras innan stekning.

Ingredienser(1 port)

Saganaki (önskad mängd)
Citron

TIillagning

Värm en stekpanna (gärna teflon) på spisen på relativt hög värme. Använd INTE smör eller olivolja. Lägg ner osten och stek den i 2,5 minuter utan att röra den. Vänd den och stek den andra sidan lika länge. Servera genast med pressad citron.

Huvudrätt- Moussaka

Moussaka
Grekisk mat
Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

Som huvudrätt älskar jag en klassisk moussaka som visserligen har en del moment i sig under tillagningen men när den väl är i ugnen sköter den sig själv och sedan har du en hel form med denna ljuvlighet.

Ingredienser(6 port)

2 st aubergine
1 kg potatis
1 gul lök
2,5 dl vitt vin
1 kg blandfärs
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
olivolja
1 msk hackad rosmarin
1 krm kanel
salt och peppar

Ostsås till moussaka

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl varm mjölk
2 uppvispade ägg
1-2 dl riven ost
salt och peppar

Tillagning

Starta med att värma ugnen till 180 grader.

Skölj auberginen och linda in dem i aluminiumfolie och baka dem i mitten av ugnen tills de börjar mjukna. Under tiden kan du skala och skära potatisen i tunna skivor och råsteka dem lätt i olivolja. Salta och ställ potatisen åt sidan.

Hacka löken och stek den tillsammans med köttfärsen tills den är genomstekt och har fått fin färg, häll på vinet och de krossade tomaterna. Pressa vitlöken samt hacka rosmarinen och tillsätt vitlök, rosmarin, kanel, tomatpuré, salt och peppar och låt köttfärsblandningen koka i 20-30 minuter.

Ta ut auberginen ur ugnen och låt dem svalna.

Medan köttfärsblandningen kokar kan du göra ostsåsen (béchamelsåsen). Vispa ihop mjölet med olivoljan i en kastrull. Värm mjölken (koka ej) och tillsätt den uppvärmda mjölken i mjölblandningen och vispa ihop det ordentligt. Låt det koka upp och låt koka i fem minuter tills såsen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan.

Vispa upp äggen och vispa ner dem i såsen och till sist den rivna osten. Det är viktigt att vispa ordentligt vid detta moment så att inte äggen koagulerar.

Smörj en ugnsfast form med olivolja. Börja med att lägga potatisskivorna i botten av formen och häll köttfärssåsen över potatisen. Skiva auberginen och lägg skivorna över köttfärssåsen och salta lätt. Häll till sist över ostsåsen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter på 180 grader. Prova med en potatissticka om potatisen är mjuk. Låt den annars ståp en stund till och lägg aluminiumfolie över om den börjar få en alltför mörk färg. Servera med en grekisk sallad till.

Efterrätt- Halva

Halva
Grekisk mat
Halva. (Foto: Markus Olsson)

Halva är en riktigt söt dessert som är gjord på mannagryn. Ibland är den lagad helt naturell, ibland är den lagad med hackad mandel och vita russin. Jag provade att göra min med hackade valnötter eftersom jag tycker det är gott att bryta den söta smaken med nötter.

Ingredienser (8-10 port)

Mannagrynsmet

1,5 dl olivolja
3 dl mannagryn
Hackade valnötter

Sockerlag

4,5 dl socker
6 dl vatten
1 tsk kanel

Tillagning

Börja med sockerlagen. Blanda socker och kanel, tillsätt vattnet. Koka upp och låt småkoka tills sockerlagen börjar tjockna i cirka 8-10 minuter. Ställ sockerlagen åt sidan.

Värm olivoljan i en kastrull. Tillsätt mannagrynen lite i taget under omrörning. När smeten börjar bubbla kan du dra ner på värmen men fortsätt att röra tills smeten börjar ändra färg till en mer gyllenbrun färg. Det tar drygt tio minuter men var försiktigt så att inte smeten får en allt för mörk färg för då får halvan en mer bitter smak. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt sockerlagen under omrörning. Värm hela smeten under omrörning igen och låt den småkoka tills den blir tjock och släpper från kanterna lätt. Ställ kastrullen åt sidan och låt smeten vila under en handduk i cirka tio minuter.

Ta en valfri form och klä den med bakplåtspapper. Lägg över halvasmeten och platta till den. Låt halvan vila i kylskåp i minst 1,5 timmar. Servera med grekisk yoghurt eller med vaniljglass.

Njut nu av en komplett måltid med grekisk mat och låt dig inspireras av de recept som finns här på mittgrekland.se

Läs mer: Recept på grekisk mat (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen