22 oktober 2025
Avgolemono- grekisk kycklingsoppa med citron
Grytor
Det här är en klassiska grekiska soppa med kyckling och citron, gjord med det som kallas Avgolemono. Soppan är perfekt att servera någon som är sjuk, om du är frusen och behöver en god, mild men syrlig soppa som värmer dig inifrån och ut. Det finns ett antal varianter av denna soppa beroende på region och familjetraditioner och det här receptet är en av alla dessa alternativ.
Ingredienser (4-6 port)
Olivolja1 gul lök
1 stjälk selleri
1 morot
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
3 msk kycklingfond
2 liter vatten
2 kycklingbröstfiléer
1,5 dl ris av valfri sort eller orzo
1 knippe färsk dill
Salt & peppar
Avgolemono
3 ägg
3 citroner (juicen)
2,5 dl kycklingbuljong som du tar från grytan enligt receptet nedan
1 msk vetemjöl
Tillagning
Hetta upp olivolja i en stor gryta.Stek kycklingfiléerna i cirka två minuter på vardera sida. Salta och peppra. Lägg filéerna på en tallrik.
Hacka lök, selleri och morot. Pressa vitlöksklyftorna. Fräs allt i grytan tills löken har blivit genomskinlig och mjuk. Tillsätt mer olivolja om det behövs.
Häll i kycklingfond och lägg i lagerblad. Tillsätt vatten och låt det koka upp.
Tillsätt kycklingen och ta även med eventuell vätska som kycklingen har avgett på tallriken. Tillsätt riset och låt det koka upp igen. Låt det puttra på svag värma i 15-20 minuter.
Stäng av värmen och ta upp kycklingfiléerna. Häll upp 2,5 dl av soppan (försök att inte få med grönsakerna) i en skål och ställ åt sidan. Dra isär kycklingfiléerna till mindre bitar med en gaffel och lägg tillbaka kycklingen i grytan. Hacka dillen och lägg i grytan och rör om.
Tillaga Avgolemono
Pressa saften ur citronerna.
Vispa upp äggen tillsammans med vetemjölet i en skål. Vispa därefter försiktigt ner citronsaften i en jämn stråle. Vispa därefter försiktigt ner kycklingbuljongen pö om pö så att inte äggen koagulerar. När allt är hopvispat rör ner det i grytan och låt den koka upp igen.
Smaksätt kycklingsoppan med salt och peppar. Dra av soppan från spisen och servera kycklingsoppan med lite färsk dill.
Läs mer: Kikärtssoppa från Sifnos