Acheron River/ Acheron Springs

På min resa till Sivota i somras passade jag på att åka till ett efterlängtat utflyktsmål, Acheron River. En plats som jag har sett fram emot att få besöka sedan jag hörde talas om den på en resa till Parga för några år sedan. För det är en sagolik plats som du når relativt enkelt från både Sivota och Parga.

Acheron River Epirus
Acheron River. (Foto: Markus Olsson)

Acheron ligger i regionen Epirus i nordvästra Grekland, cirka tre mil öster om Parga och cirka fem mil sydöst om Sivota. Floden är runt 52 kilometer lång och rinner från bergen i Souli ner till Joniska havet vid stranden Ammoudia.

Under antiken trodde man att floden rann genom underjorden och ansågs vara en portal till livet efter detta. Acheron ansågs vara den sista viloplatsen för de döda och ett orakel för de döda fanns vid flodens bädd.

Utflykt till Acheron River

Under en av dagarna på resan i Sivota tog vi vår svarta Peugeot och åkte de 40 minuterna upp till Acheron Springs för att vandra vid och i floden Acheron. Det är verkligen en otrolig naturupplevelse och ett magiskt avbrott från kustintrycken.

Acheron Riveer
Acheron River. (Foto: Markus Olsson)

Här sluttar de trädbeklädda bergen brant ner mot floden och endast flodens forsande, vindens sus och fågelkvitter är de ljud som berikar synintrycken.

Vid Acheronfloden har man tagit fasta på turisternas önskan om att få uppleva förtrollande grekiska naturscener. Här finns gott om parkering, möjlighet till mat och dryck, viss försäljning av souvenirer, mathantverk och för dig som har glömt badskor en sista chans att förse dig med det. Vid parkeringen finns även toaletter.

Acheron River
Acheron River. (Foto: Markus Olsson)

Det är lätt att se var vandringsleden börjar och efter cirka tio minuters strövande intill floden, som ömsom har en grönblå färg ömsom helt klart vatten, övergår möjligheten att vandra på torr mark till att vada i floden. 

För att vandra upp i floden behöver du badskor för att smidigt kunna gå på den steniga flodbädden och kunna ta stabila steg när det strömmar som mest. 

Acheron River
Acheron River. (Foto: Markus Olsson)

Många upplever vattnet som iskallt men det var inte min upplevelse i slutet av maj 2024. Flera besökare badade även i vattnet och visst var det svalt men kroppen anpassar sig snabbt.

Acheron River
Acheron River. (Foto: Markus Olsson)

En bit upp i floden finns det en rad djupa partier där vattnet går upp till armhålorna så tänk på det om du har med dig en ryggsäck och kamerautrustning. Vid det här besöket valde jag att inte utsätta min teknik för risken det kan innebära om jag skulle ha tappat balansen. Trots det fick jag ändå en fantastisk naturupplevelse som är en av de vackraste jag har upplevt i Grekland. 

Vi valde att inte äta något vid de möjligheter som har skapats vid starten av vandringsleden utan istället stannade vi vid ett bageri, Bakery Tsironis, som ligger längs den väg vi åkte från Sivota. Det är ett ansprångslöst bageri i ett anspråkslöst hus med en stor asfalterad yta utanför och några bord och stolar i skuggan av ett stort träd. 

Mannen och kvinnan som driver bageriet kunde inte många ord engelska men med de få ord grekiska jag kan och med tecken beställde vi mackor, bakverk och kaffe. Det var inte bara otroligt gott utan även otroligt prisvärt. Så pass prisvärt att vi lämnade rikligt med dricks när vi hade stillat hungern och begav oss tillbaka till Sivota igen. Missa inte denna pärla om du har vägarna förbi!

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast