Sivota- en fantastisk plats på fastlandet

Jag känner mig ofärdig med Sivota (Syvota). Jag vill ha mer. Jag vill stanna och utforska hela Epirusområdet med allt som finns att uppleva och att känna i denna otroligt vackra, frodiga del av Grekland. Det känns som om jag bara har fått tagit en liten tugga på det mest delikata bakverk jag nyligen har serverats.

Sivota
Vy mot Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Jag spenderade fyra dagar i Sivota med närområde. Fyra dagar som förstås inte räcker till att upptäcka regionens fulla potential men dagar som har givit otroligt mycket när det kommer till stränder och naturupplevelser.

Sevärdheter i och runt Sivota jag upplevde på plats:

  • Sex olika stränder
  • Sivota by
  • Acheron River

Tillsammans med min bästa vän och våra mödrar flög vi från Aten till Ioannina, bekantade oss kvickt med en Peugeot som sedan tog oss längs den ofattbart vackra vägen, A2, ner till kusten och vårt hem för de närmaste dagarna, Sivota. 

Solnedgång Sivota
Solnedgång i Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Sivota är en ganska utdragen by med boenden i alla dess former som ligger både en bit in från kusten, utanför byn, men även nere vid hamnpromenaden där vi valde att logera. För oss var det ett bättre alternativ med vår aptit på närhet till tavernorna och barerna längs den stenlagda hamnpromenaden. 

Den omedelbara känslan av Sivota var älskvärd, rofylld och lite nyvaken så här i slutet av maj. Tavernorna var långt ifrån fulla och vi provade olika restauranger med Ostria som vår nyfunna favorit. Ostria ligger en bit in i en gränd och förvånansvärt många hittade hit från hamnpromenadens polerade lockelser. Jag avnjötr en musselpasta som var så perfekt som bara en musselpasta kan vara.

Sivota by är en lugn by med allt du behöver. Här finns flertalet tavernor, restauranger och mitt absoluta måste när jag är i Grekland; ett gyrosställe. 

Flera minimarkets med relativt höga priser finns på en rad olika platser och för dig som gillar att handla smycken och kläder så finns olika möjligheter till det. I övrigt finns inte några direkta sevärdheter men i regionen (Epirus) finns det otroligt mycket att ta del av om du har en hyrbil. Här finns antika teatrar (länk), naturupplevelser, bergsbyar och förstås regionshuvudstaden Ioannina (länk).

Stränder i Sivota

Dagarna spenderade vi till stor del till fots och på de stränder som ligger i Sivotas omedelbara närhet:

  • Gallikos Molos Beach
  • Zeri Beach
  • Karbouno Beach
  • Bella Vraka Beach
  • Zavia Beach
  • Megali Ammos Beach

Gallikos Molos Beach

Gallikos Molos Beach Sivota
Gallikos Molos Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Gallikos Molos Beach är stranden som ligger precis i utkanten av Sivota norrut och är den strand som ligger närmast bykärnan. Du går enkelt hit via småbåtshamnen och den stenlagda gångvägen som ligger precis ovanför.

Promenadtid: 12 minuter

Stranden består av smågrus/ sand och precis ovanför stranden finns en beach club med servering. På beach clubens gräsmatta finns en rad solstolar att hyra medan du kan bre ut din handduk på den smala strandremsan nedanför.

Personligen föredrar jag att gå till någon av de andra stränderna runt Sivota men stranden är utmärkt för till exempel ett eftermiddagsdopp.

Zeri Beach

Zeri Beach Sivota
Zeri Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Du kan gå vidare från Gallikos Molos Beach till Zeri Beach. Den enklaste vägen är att gå upp till bilvägen ovanför och gå längs den asfalterade möjligheten. Alternativet är att gå en bit på stenmuren i slutet av stranden för att sedan fortsätta på stigen längs vattnet.

Promenadtid: 20 minuter

Zeri Beach är en mer ordnad och polerad strand med en exklusivare beach club. Här kostade två solstolar med parasoll 15 Euro (2024) oavsett eventuell mat- och dryckesbeställning.

Bakom beachklubben finns en del parkeringsplatser om du åker till stranden med bil.

Här finns båtar, trampbåtar, kajaker och sups att hyra om du vill vara vattenburen för ett tag, annars är det en riktigt skön plats att spendera en dag på.

Zeri Beach är relativt långgrund och består till mesta delen av sand. 

Karbouno Beach

Karbouno Beach Sivota 2
Karbouno Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Karbouno Beach ligger söder om Sivota och kan nås både via bilväg och ett promenadstråk ner för berget. Det är lättare att hitta promenadstråket från stranden tillbaka till Sivota än tvärtom då du från stranden ser trapporna till höger om dig som leder upp i skogen.

Promenadtid: 20 minuter

Strax före stranden finns en bilparkering om du väljer att ta bilen hit.

Karbouno Beach Sivota
Karbouno Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Karbouno Beach sköts av strandklubben och boendet ovanför men det finns en del av stranden som är utan solstolar och parasoller där du kan lägga ut din egen handduk.

Sanden är lite grov men fri från stenar. Vattnet är lugnt tack vare den avlånga bukten och det nästa grönaktiga vattnet är riktigt härligt att svalka sig i.

Två solstolar och ett parasoll kostade tio Euro (2024) att hyra oavsett om du beställer något från beachklubben eller ej.

Bella Vraka Beach

Bella Vraka Beach Sivota 1
Bella Vraka Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Bella Vraka Beach är den mest spektakulära stranden i Sivota och du bör inte missa den när du är här. 

Bella Vraka Beach har liksom allt som är signifikant för området; klart vatten, vita stränder inramade av frodig, kuperad växtlighet.

Promenadtid: 20 minuter

Bella Vraka Beach ligger på den lilla ön Mourtemeno som du vadar ut till i det grunda vattnet. På ön nås du av just Bella Vraka Beach men om du går ett par minuter längs stigen bland träden kommer du till en annan fin strand, Mourtemeno Beach.

Bella Vraka Beach Sivota 2
Vid Bella Vraka Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

På ön går det getter som gärna håller sig till strandkanten, framför allt vid Mourtemeno Beach.

På den lilla ön finns inga faciliteter så kom ihåg att ta med dig det du behöver i form av solskydd och mat och dryck.

Det finns ingen parkering i anslutning till platsen där du vadar över utan det enklaste sättet att ta sig hit är antingen att promenera eller hyra en cykel eller vespa. Du kan även ta dig hit via en sup eller kajak men båtar får inte köra in i området där du vadar över.

Zavia Beach

Zavia Beach Sivota
Zavia Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

En av de mer charmiga stränderna vid Sivota är lilla Zavia Beach som också ligger väl skyddad i en avlång bukt. Här tornar växtligheten upp sig bakom stranden där det finns boende och en servering.

Promenadtid: 15 minuter

Parkeringsmöjligheterna är begränsade men det finns lite utrymme för parkering om du kommer med bil.

Stranden består av grov, vit sand och vattnet är otroligt klart med en turkos nyans.

Jag tycker att det finns en skön stämning här och jag gillar det lilla utrymmet som förstås snabbt kan bli fullt under säsong.

Megali Ammos Beach

Megali Ammos Beach Sivota
Megali Ammos Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Megali Ammos Beach är en klapperstensstrand som har ett otroligt fint grönblått vatten. Här radar solstolar och parasoller upp sig och det finns ett par serveringar att inmundiga mat och dryck vid. Trots solsängarnas utbredelse finns ett visst utrymme att lägga ut egen handduk på.

Promenadtid: 24 minuter

Det finns ett mindre parkeringsutrymme vid stranden om du kommer med bil, annars är det enklast att hyra en vespa eller att promenera hit.

Bakom stranden finns fler hotell upp på sluttningen så du kanske till och med har fördelen av att bo nära stranden.

Acheron springs

Acheron River Sivota Parga 1
Acheron River i Epirus. (Foto: Markus Olsson)

En av dagarna tog vi vår svarta Peugeot och åkte de 40 minuterna upp till Acheron Springs för att vandra vid och i floden Acheron. Det är en otrolig naturupplevelse och ett magiskt avbrott från kustintrycken.

Här sluttar de trädbeklädda bergen brant ner mot floden och endast flodens forsande, vindens sus och fågelkvitter är de ljud som berikar synintrycken.

Vid Acheronfloden har man tagit fasta på turisternas önskan om att få uppleva förtrollande grekiska naturscener. Här finns gott om parkering, möjlighet till mat och dryck, viss försäljning av souvenirer, mathantverk och för dig som har glömt badskor en sista chans att förse dig med det. Vid parkeringen finns även toaletter.

Det är lätt att se var vandringsleden börjar och efter cirka 10 minuters strövande intill floden, som ömsom har en grönblå färg ömsom helt klart vatten, övergår möjligheten att vandra på torr mark till att vada i floden. 

Acheron River Sivota Parga
Acheron River i Epirus. (Foto: Markus Olsson)

För att vandra upp i floden behöver du badskor för att smidigt kunna gå på den steniga flodbädden och kunna ta stabila steg när det strömmar som mest. 

Många upplever vattnet som iskallt men det var inte min upplevelse i slutet av maj 2024. Flera besökare badade även i vattnet och visst var det svalt men kroppen anpassade sig snabbt.

En bit upp i floden finns det en rad djupa partier där vattnet går upp till armhålorna så tänk på det om du har med dig en ryggsäck och kamerautrustning. Vid det här besöket valde jag att inte utsätta min teknik för risken det kan innebära om jag skulle ha tappat balansen. Trots det fick jag ändå en fantastisk naturupplevelse som är en av de vackraste jag har upplevt i Grekland. Hittills.

Vi valde att inte äta något vid de möjligheter som har skapats vid starten av vandringsleden utan istället stannade vi vid ett bageri, Bakery Tsironis, som ligger längs den väg vi åkte från Sivota. Det är ett ansprångslöst bageri i ett anspråkslöst hus med en stor asfalterad yta utanför och några bord och stolar i skuggan av ett stort träd. 

Mannen och kvinnan som driver bageriet kunde inte många ord engelska men med de få ord grekiska jag kan och med tecken beställde vi mackor, bakverk och kaffe. Det var inte bara otroligt gott utan även otroligt prisvärt. Så pass prisvärt att vi lämnade rikligt med dricks när vi hade stillat hungern och begav oss hem till Sivota igen. Missa inte denna pärla om du har vägarna förbi!

Som sagt, jag känner mig ofärdig med Sivota och regionen Epirus. Jag har bara sippat på de upplevelser som den här delen av Grekland erbjuder. Jag kommer garanterat att återvända och garanterat hyra en bil för att hitta ännu fler pärlor och ja, och för den delen diamanter.

Hitta stränder och sevärdheter i Sivota:

Läs mer: Aktuell inreseinformation från ambassaden (länk)

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast